PÖÖRANE AVASTUS See lõhn võib peatada vähirakkude arengu

PM Tervis
Copy
Lõhnaval ainel võib olla keharakkudele suur mõju.
Lõhnaval ainel võib olla keharakkudele suur mõju. Foto: Shutterstock

Uue teadustöö kohaselt võivad lõhnad – nagu need, mis eralduvad küpsevatest puuviljadest või kääritatud toitudest – viia geenide väljendamise muutusteni rakkudes.

«See, et kokkupuude lõhnaainega võib otse muuta geenide väljendamist isegi kudedes, kus pole lõhnaretseptoreid, tuli täieliku üllatusena,» ütleb ajakirjas Science Alert rakubioloog Anandasankar Ray, kes on molekulaarbioloogia professor California ülikoolis ja uuringu vanemautor.

Puuviljakärbestel ja hiirtel oli uuringus kokkupuude diatsetüüli aurudega viie päeva jooksul. Diatsetüül on lenduv ühend, mida eraldab pärm käärima hakanud puuviljadest. Ajalooliselt on seda kasutatud võiga sarnase aroomi andmiseks toitudes nagu popkorn ning see võib esineda ka e-sigarettides. Samuti on see pruulimise kõrvalsaadus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles