Väiksema insuldiriski tagab üllatav harjumus

PM Tervis
Copy
Ka soolakoguse vähendamine madaldab insuldiriski.
Ka soolakoguse vähendamine madaldab insuldiriski. Foto: Shutterstock

Hollandi teadlaste tehtud enam kui 85 000 inimest hõlmanud uuringu järgi seostub hommikune füüsiline aktiivsus madalaima südamehaiguste ja insuldi tekke riskiga. Tulemused olid järjepidevad, olenemata sellest, kui palju tunde iga päev aktiivne oldi.

«On hästi teada, et treenimine on südame tervisele kasulik ja meie uuring näitab nüüd, et hommikune aktiivsus näib olevat kõige kasulikum,» ütles uuringu autor dr Gali Albalak Hollandi Leideni ülikooli meditsiinikeskusest ajakirjas Neuroscience News. «Leiud olid eriti väljendunud naistel ja kehtisid nii «varajaste lindude» kui ka «öökullide» puhul.»

Ajakirjas European Journal of Preventive Cardiology ilmunud uuringus kasutati Ühendkuningriigi biopanga andmeid. See hõlmas 86 657 täiskasvanut vanuses 42–78 aastat, kellel ei olnud asialgu südame-veresoonkonnahaigusi. Keskmine vanus oli 62 aastat ja 58 protsenti olid naised. Osalejad kandsid seitse päeva järjest randmel aktiivsusmonitori. Inimesi jälgiti südame-veresoonkonnahaiguste osas, mis määratleti kui esmane koronaararterite haigus, insuldi tõttu haiglasse sattumine või surm.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles