TAI: noorte kasvav kehakaal tekitab muret, ligi kolmandik on liigse kehakaaluga (1)

PM Tervis
Copy
Üha rohkem lapsi on ülekaalulised.
Üha rohkem lapsi on ülekaalulised. Foto: Shutterstock

Täna, 4. märtsil on rahvusvaheline rasvumise teadvustamise päev. Tervise arengu instituudi (TAI) Eesti õpilaste kasvu uuringu tulemused näitavad, et üha enam Eesti õpilastest on liigse kehakaaluga.

2022. aastal läbi viidud uuringu järgi on esimese, neljanda ja seitsmenda klassi õpilaste seas 31 protsenti liigse kehakaaluga. Seejuures näitas uuring jätkuvalt muret tekitavat suundumust, et esimestel kooliaastatel ülekaaluliste ja tugevalt ülekaaluliste ehk rasvunud õpilaste hulk suureneb.

«Uuringu tulemused näitavad, et Eesti õpilastest on liigse kehakaaluga iga kolmas poiss ja iga neljas tüdruk. Liigse kehakaaluga õpilaste osakaal on suurenenud peamiselt rasvunud õpilaste osatähtsuse suurenemise tõttu,» tõdes uuringu läbiviija, TAI juhtivteadur Eha Nurk. Kui 2016. aastal oli rasvunud esimese klassi õpilasi 10 protsenti, siis 2022. aastaks oli rasvunute osakaal tõusnud 12 protsendile. Neljandas klassis on rasvunud õpilaste osatähtsus 2019. ja 2022. aasta võrdluses samuti suurenenud 12 protsendilt 14 protsendile.

Arvestades rasvunud õpilastele juurde ka ülekaalulised, on liigse kehakaaluga õpilasi esimeses klassis 28 protsenti ja neljandas klassis 34 protsenti. Seitsmenda klassi õpilasi uuriti 2022. aastal esimest korda ja nende seas oli olukord tulenevalt ealistest iseärasustest kiire kasvu perioodil pisut parem – liigse kehakaaluga oli 29 protsenti õpilastest ja nende hulgas 11 protsenti õpilastest rasvunud. Sõltumata vanusest, on liigne kehakaal rohkem levinud poiste kui tüdrukute seas, seda peamiselt erinevusest rasvunute osatähtsuses: iga seitsmes poiss (15 protsenti) ja üheksas (9 protsenti) tüdruk on rasvunud.

Ülekaalulisuse ja rasvumise põhjustajaid on palju – seda mõjutab keskkond, kus me elame, sealhulgas lihtsasti kättesaadav ja soodne energiatihe ja toitainevaene toit ning magustatud jookide ja alkoholi tarbimine. Aga ka kasinad liikumisharjumused, liigne meelelahutuslike elektroonikaseadmete kasutus ja vähene uneaeg.

Tartu Ülikooli rahvatervishoiu kaasprofessori Taavi Tillmanni sõnul on rasvumisest maailmas kujunenud aina kasvav epideemia. «Üksikud riigid, kes on suutnud rasvumist pidurdada, on seda saavutanud toidukeskkonna tervislikumaks muutmisega, näiteks suhkru tarbimise piiramisega riiklikke meetodeid kasutades ja samas tervislikke toiduvalikuid soodustades,» ütles Tillmann. «Kas pole kummaline, kuidas just lastele, kellel on niigi madal enesekontroll ja võimekus ohtu mõista, aktiivselt reklaamitakse komme ja limonaadi? Selleks et kaitsta järgmist põlvkonda meie vigade eest, võiks selliste toodete reklaami piirata, sarnaselt näiteks alkoholi ja tubaka reklaami piiramisega.»

Maakondlikus võrdluses esineb liigse kehakaaluga õpilaste osakaalus märgatavaid erinevusi. Liigse kehakaaluga laste osatähtsus tuleb rohkem esile Lääne- ja Kesk-Eestis. Elukoha järgi oli kõige enam ülekaalulisi ja rasvunud õpilasi maal elavate laste seas (olenevalt vanusest 30–39 protsenti), väikelinnalistes ja linnalistes asulates oli neid 26–33 protsenti. Sõltumata vanusest, on ülekaaluliste ja rasvunud laste osatähtsus väikseim Harjumaal ja ka Tartumaal on olukord, võrreldes ülejäänud Eestiga, pisut parem.

Rasvumise teadvustamise päeva eesmärk on tõsta ühiskonnas teadlikkust rasvumisest kui süvenevast globaalsest probleemist. Rasvumine on krooniline haigus, mis on omakorda riskiteguriks teistele terviseprobleemidele ja haigustele, nagu vähk, südamehaigused, diabeet, viljatus, aga ka depressioon. Seosed rasvumise ja vaimse tervise probleemide vahel on sageli alahinnatud.

TAI korraldatud õpilaste kasvu uuringus mõõdeti esimese, neljanda ja seitsmenda klassi õpilasi ning selles osales ligi 18 000 last 203 koolist. Eesti õpilaste kasvu uuringut tehakse Maailma Terviseorganisatsiooni egiidi all enamikus Euroopa riikides. Esimene laste rasvumise seireandmete kogumise voor toimus 2007/2008. õppeaastal, Eesti liitus 2015/2016. õppeaastal. Praeguseks on uuringus osalenud enam kui 300 000 last 40 riigist.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles