Milliseid vitamiine võtta kevade saabudes?

PM Tervis
Copy
Kevadel tuleb oma toidulaud ja vitamiinivarud üle vaadata.
Kevadel tuleb oma toidulaud ja vitamiinivarud üle vaadata. Foto: Shutterstock

Kuigi ilmad lähevad üha kevadisemaks, võib kevade hakul paljudelt kuulda, et energiat lihtsalt pole ning kevadväsimus niidab jalust. Tegelikult pole olemas diagnoosi, nagu kevadväsimus, vaid põhjus peitub tüüpiliselt elustiilis, kaua kestnud pimedas ajas ning talvises kesises toidulauas.

SYNLABi laboriarsti Meeli Glükmanni kinnitusel esineb organismis mõne vitamiini ja mineraalaine puhul tõepoolest hooajalist tasemekõikumist. «Meditsiinilaboris SYNLAB tehtud analüüside põhjal tõdevad laboriarstid, et seda on selgelt näha vitamiini D tulemustes kevadel ja sügisel. Ka C-vitamiini tase kipub olema kevadel madalam kui sügisel, sest eestimaistes köögiviljades selle vitamiini sisaldus talve jooksul langeb, mistõttu kevadel ei saa organism enam toiduga piisavalt C-vitamiini,» nentis ta.

Kui suvel ja sügisel on eestimaalastele ka kodumaine puu- ja köögivili paremini kättesaadav kas omaenda, sugulase või tuttava koduaiast, kiputakse neid rohkem sööma ning väljas päikse käes olema, seega sügiseks oleme endasse kogunud paremad vitamiinide ja mineraalainete varud. Tundub igati loogiline, et sügise ja talvega vitamiinidepoo vaikselt tühjeneb, sest päikest kuigivõrd pole ja peame leppima poeletil pakutava toidukraamiga. Nii võivadki kevadeks välja kujuneda vitamiinipuudus ja päikesevaegus, mis on organismi mitme kuuga päris ära väsitanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles