Kevadine päike võib nahale rohkem kahju kui kasu teha

PM Tervis
Copy
Kevadine päike võib nahale liiga teha.
Kevadine päike võib nahale liiga teha. Foto: Shutterstock

Esimesed päikesekiired meelitavad meid õue, et saada pikast talvest halliks tõmbunud nahale natukenegi värskemat jumet. Kahjuks ei lõpe aga kõigi jaoks esimese päikese püüdmine alati hästi, räägib Apotheka proviisor Anne-Mai Rogenbaum ning annab nõu, millele tähelepanu pöörata.

Sügistalvisel perioodil on nahas olev pigment lahjenenud ja meie nahk ei ole kevadel pikemaks päikese käes olemiseks sama valmis kui näiteks augustis. Suvine UV-kiirgus suurendab naha pigmendisisaldust ja põhjustab pindmise kihi paksenemist, mis omakorda kaitseb paremini UV-kiirguse eest.

Päikese käes viibides tuleks kasutada päikesekaitsetooteid, mis kaitsevad nii UVA- kui UVB-kiirguse eest. Eelkõige tuleb kaitsta päikesele avatud kehaosi, millest kõige õrnemad on kõrvalestad ja nina. Kõige mugavam on soetada endale taskusse või käekotti päikesekaitsepulk. Eestlastel on üldiselt hele nahk ja sellest tulenevalt on soovitatav kasutada kevadel esimeste päikesekiirte puhul kreemi faktoriga 30 või 50. Kui nahale on tekkinud juba jume, võib kasutada ka väiksema kaitsefaktoriga tooteid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles