MILJON EUROT Ajaloo suurim eraannetus Eesti Vähiliidule aitab varakult kopsuvähki avastada

PM Tervis
Copy

Esimest korda Eesti ajaloos toetati Eesti Vähiliitu ühe miljoni euroga P & E FOUNDATION MTÜ poolt selleks, et osta mobiilne kompuutertomograaf, mis hakkab sõitma Eestimaal. 5. märtsil andis Eesti Vähiliit pressikonverentsi, kus tänas annetajaid ja selgitas uue võimaluse eeliseid. 

«See on täiesti enneolematu hetk Eesti Vähiliidu ning kogu Eesti rahva jaoks. Saadud miljon eurot annetust võimaldab vähiliidul osta veel sellel aastal uue kõrgetasemelise mobiilse kompuutertomograafi, mis muudab vähi diagnoosimise ja ravi täpsemaks, kuna võimaldab vähki väga varases staadiumis avastada,» sõnas Eesti Vähiliidu juhatuse esimees Maie Egipt.

Eesti Vähiliit alustas 2022. aastal koostöös TV3ga heategevussaate «Tantsud tähtedega» raames raha kogumist mobiilse kompuutertomograafi ostmiseks. Tänu heategevuslikule tantsusaatele, Swedbanki annetuskeskkonnale, firmadele ja eraannetustele ning oksjonile «500 kleiti» on juba kogutud üle 321 000 euro.

«Siis oli vajalikust summast veel palju puudu ja ma arvasin, et me praegusel ajal ei saagi seda eesmärki täita, kuid just sel hetkel helises telefon. Helistajaks oli fondi tegevjuht Kersti Ojala, kes ütles, et neil on plaanis toetada suuri Eesti tervise- ja keskkonnaprojekte,» meenutas Egipt annetuse saamise hetke. «Oleme äärmiselt tänulikud kõigile, kes on meie missioonile kaasa aidanud, see annab meile palju jõudu edasiseks vähktõve vastu võitlemiseks. See pole kingitus ainult Eesti Vähiliidule, vaid kogu rahvale, sest nüüd saame vähi vastu tõhusamalt võidelda. Ainult üheskoos suudame muuta Eestimaa tervemaks.»

See on heategevusfondi P & E Foundation MTÜ esimene toetusotsus. «Meie jaoks on see erilise tähtsusega, et saame oma esimese annetuse suunata vähi ennetamisele ja varajasele avastamisele. Oluline on ka see, et mobiilne kompuutertomograaf jõuab inimesteni kogu Eestis – nii väikelinnadesse kui ka saartele,» ütles heategevusfondi üks asutajatest Eve Piilmann.

P & E Foundation on perekondliku taustaga heategevuslik algatus, mis loodi sooviga anda panus Eesti arengusse, et inimesed saaksid elada tervemalt ning looduslähedasemalt. «Fondi fookuses on suure mõjuga algatused, eelkõige tervishoiu- ja keskkonnavaldkonnas. Meie eesmärk on aidata igal aastal ellu viia vähemalt üks projekt, mida omalt poolt toetame investeeringu rahastuse ja vajadusel projektinõustamisega,» sõnas fondi tegevjuht Kersti Ojala.

Ajal, mil Euroopas on enamiku vähidiagnooside arv stabiilne või languses, on Eestis kopsu- ja pankreasevähki haigestumus ja suremus tõusuteel, seda eriti naistel. Mõlemad vähiliigid arenevad tihti ilma sümptomiteta, need diagnoositakse sageli alles kaugele arenenud staadiumis.

«Pahaloomulistest kasvajatest on kopsuvähk meestel sageduselt teisel ja naistel neljandal kohal. Igal aastal diagnoositakse Eestis kopsuvähk ligi 850 inimesel – umbes 600 mehel ja 250 naisel. Ligikaudu 40 protsendil juhtudest diagnoositakse kopsuvähk regionaalselt või kaugele levinud staadiumis, silma torkab tõusutrend mittesuitsetajate kopsuvähki haigestumises,» selgitas Eesti Vähiliidu president dr Vahur Valvere. Ta lisas, et juba ringisõitvates sõeluuringubussides on kõrgem osalusprotsent. «Inimestele meeldib, kui buss tuleb kodule lähemale, ja uuring on bussis privaatsem kui haiglas. Valvere märkis veel, et kõik tingimused on täidetud, hankemenetlus on lõpetatud ja ostu-müügileping sõlmitud. See tähendab, et juba sügisel võib sõeluuringubuss tööle hakata. 

Uus kompuutertomograaf võimaldab nii kopsuvähi sõeluuringuid kui ka teisi eriarstide määratud uuringuid teha inimeste elukoha lähedal nii suuremates tõmbekeskustes kui ka maapiirkondades. See on väga efektiivne uuringuks ka ägedate haigusjuhtude ja suurte traumade korral.

Kompuutertomograaf teeb vaid mõnekümne sekundiga inimese kehast palju kihilisi ülesvõtteid, võimaldades kiiresti ja tõhusalt läbi uurida suuri kehapiirkondi ja avastada potentsiaalselt eluohtlikke seisundeid. Vähki on võimalik avastada enne sümptomite ilmnemist, tänu sellele saab alustada ravi väga varajases staadiumis, mil on võimalik vähist terveneda.

Uue kompuutertomograafi kasutamisega kaasneb madal kiirgusedoos, mis on ligi kümme korda väiksem kui enamikul praegu kasutusel olevatel kompuutertomograafidel. Samuti on pildikvaliteet väga heal tasemel. Treiler valmistatakse Eestis. Lisaks on sõeluuringubuss autonoomse toitega ehk on võimeline töötama pikemat aega ilma vooluvõrku ühendamata. 

Tervisekassa juhi Rain Laane sõnul on haiguste ennetamine ja varajane avastamine parim investeering, mis aitab päästa elusid ning suurendada inimeste tervena elatud aastate arvu. «Tänasel päeval on meil kolm riiklikku vähi sõeluuringut: rinnavähi, emakakaelavähi ja jämesoolevähi sõeluuringud. Aasta-aastalt on paranenud kõigi kolme hõlmatuse näitajad. Koostöös tervisevaldkonnaga töötame lisaks uute sõeluuringute käivitamise nimel, sealhulgas kopsuvähi ja eesnäärmevähi sõeluuring. Tunnustame vähiliitu suure panuse eest inimeste elude kaitseks,» ütles Laane.

Mobiilse kompuutertomograafi maksumus on ligikaudu poolteist miljonit eurot. Eesti Vähiliidul oleks kulunud kindlasti veel aastaid, et osta kõrgetasemeline mobiilne kompuutertomograaf, kui ei oleks appi tulnud P & E Foundation MTÜ. Kui palju elusid oleks aga jäänud nende aastatega päästmata? Nüüd saame vähi vastu senisest tõhusamalt võidelda kogu Eestis. 

Eesti Vähiliit loodi 1992 aastal. Liidu eesmärk on vähi ennetamine, varajane avastamine ja vähihaiguste toetusravi. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles