5 märki, et sul võib olla rauapuudus (1)

PM Tervis
Copy
Aneemia häiris Josefine Vaher-Vahteri argielu.
Aneemia häiris Josefine Vaher-Vahteri argielu. Foto: Erakogu

Pikaajaline jõetus, kehalise koormuse taluvuse langus, südamekloppimine või kohin kõrvus võivad viidata rauapuudusele. Ettevõtja ja modell Josefine Vaher-Vahter oli iga päev kimpus väsimuse ja nõrkusega.

«Rauda on vaja mitmes inimkeha jaoks vajalikus protsessis, sealhulgas vereloomes. Raual on võtmeroll eluks vajaliku hapniku sidumises ja transpordis hemoglobiinis ehk hapniku viimisel kopsudest kudedesse,» selgitab doktor Ingrid Lesdorf.

«Raua ainevahetuses on lisaks olulised ja omavahel seotud märksõnad immuunsus ja stress. Madal rauatase langetab organismi vastupanuvõimet haigustele ning tõusnud stressitase langetab omakorda immuunsust läbi stressihormoonide mõju ning pärsib ka raua ainevahetust. Pikenenud stressiolukorras tõuseb kehas hepsidiini tootmine, mis vähendab raua imendumist soolest, samuti võib kroonilise stressiga alaneda maohappesus, mis omakorda pidurdab raua imendumist. Pikaajaline raua defitsiit on levinuim aneemia põhjus arenenud maades,» kirjeldab doktor. Ta lisab: «Ilma laborianalüüsideta on aga võimatu öelda, kas tegu on üleväsimusega, kilpnäärme või muu organi talitlushäire või rauapuudusega. Eelmainitute korral võib kogeda nõrkust, väsimust, pearinglust, unehäireid ja palju muud.»

Probleem hakkas elu segama

Ettevõtja ja modell Josefine Vaher-Vahter just sääraseid sümptomeid kogeski. Ta oli tundnud pikaajalist väsimust, hommikust pearinglust ning üldist nõrkust, kuni ühel hetkel mõistis, et probleem ei lähe ise ära. «See hakkas juba mu igapäevaelu häirima ja tuli leida lahendus,» meenutab Vaher-Vahter.

Ta andis Happy Agingi kliinikus pärast esimest konsultatsiooni vereanalüüsi ning selgus väsimuse põhjus. «Olin juba pikalt rauavaeguse käes vaevelnud, mis oli muutunud aneemiaks. Sain paari kuu jooksul kaks korda raua infusiooni, mis aitas mul ferritiini taseme tõsta algse 3,6 pealt 25 peale. Hemoglobiini suutsime tõsta 98 pealt 120 peale,» rõõmustab naine tervisenäitajates toimunud positiivse muutuse üle.

Madal ferritiini tase võib olla esimene märk rauapuudusest

Lisaks hemoglobiinile ja ferritiinile (keha rauavarude näitaja) on dr Lesdorfi sõnul kahtluse korral oluline mõõta transferriini küllastatust ja transferriini lahustuvate retseptorite määra, mis aitavad kinnitada või ümber lükata rauavaegusest tingitud aneemiat.

Madal ferritiini tase võib olla esimene märk rauapuudusest, seda juba enne, kui hemoglobiini tase langeb. Samuti tasub jälgida punaverevalemit – MCV – punavererakkude keskmine maht viitab samuti kaudselt rauapuudusele: rauavaeguse korral muutuvad punavererakud mahult väiksemaks ehk MCV langeb.

Kuid rauapuudus võib olla seotud ka mitme teise seisundi ja haigusega ning diagnoosi tegemine ja vajadusel jätku-uuringute määramine peab olema individuaalne ja hõlmama põhjalikku hindamist arsti poolt. Ravi ja jälgimine põhineb konkreetse patsiendi seisundil ja vajadustel.

Doktor Lesdorf toob näite: «Kui meie kehas toimuvad järsud muutused, märkame seda kohe. Kui näiteks traumaatilise verejooksu tagajärjel langeb hemoglobiin tasemelt 129 tasemeni 87 g/l, on selle mõju kehale eristatav, kuna «enne» ja «pärast» vahel on sedavõrd suur erinevus. Kui aga kehas toimub muutus aeglaselt, jõuab keha sellega kohaneda ja muutus võib jääda tähelepanuta. On tõenäoline, et keegi meist ei märkaks muutust enesetundes, kui hemoglobiin langeb 132 g/l pealt kuni 129 g/l. Kui nüüd ette kujutada, et selliseid väikeseid samme tuleb ette regulaarselt, võib tulemuseks olla Josefine kirjeldatud näide, kus eneselegi märkamatult on tekkinud seletamatu väsimus, kuid on raske ajajoonel näpuga näidata, mis ja millal juhtus. Et sellise väsimuse taustal võib olla ka teisi põhjusi, tuleb kindlasti langetada raviotsuseid meedikute järelevalve all ning enne rauavarude täiendamist teha vereanalüüsid, et välistada teised võimalikud väsimuse põhjused. Iga kord, kui rauavaeguse põhjused jäävad ebaselgeks, tuleb käivitada lisauuringuid.»

Rauaravi järel on oluline toetada vereloomet ka B-vitamiinidega, eriti folaadi ehk B9ga.

Millal on sobilik rauainfusioon?

Ühelt poolt ajendas Vaher-Vahterit kliinikusse pöörduma häirekell üldises enesetundes, ent tõuke andis ka tuttavate positiivne kogemus rauainfusiooniga.

«Kuna suukaudsed preparaadid polnud sel ajal minu jaoks piisavalt efektiivsed, olin väga avatud infusiooni proovima. Täna saan kinnitada, et rauapuuduse avastamine ja sellega tegelemine on olnud parim otsus ja vajalik samm enda heaolu nimel. Probleem pole küll täielikult kadunud, aga olen leidnud enda kõrvale õige kliiniku ja arstid, kes hoiavad mul silma peal sel teekonnal,» ütleb ta.

Rauainfusioon ongi sobilik juhul, kui suukaudne ravi pole olnud tulemuslik või pole olnud kõrvaltoimete tõttu võimalik. Samuti juhul, kui inimese elukvaliteet on madala rauataseme tõttu oluliselt langenud.

Rauapuudusaneemia põhjused ja riskifaktorid

Üks rauapuudusaneemia põhjus on ebapiisav raua tarbimine toidust. See on enam levinud taimetoitlaste ja veganite seas, kuna loomsetest allikatest saadav raud on paremini imenduv ja omastatav, kui seda on taimsetest allikatest saadav raud.

Teisalt võib probleemideni viia halb raua imendumine. «Teatud seedetrakti haigused, nagu tsöliaakia, laktoositalumatus või Crohni tõbi, Helicobacter Pylori võivad takistada raua imendumist,» möönab Happy Agingi kliiniku arst dr Lesdorf. Samuti võivad mõjutada mao kirurgilised protseduurid raua imendumist kehas mitmel viisil, eriti juhul, kui operatsioon hõlmab mao mahtu vähendavaid protseduure, nagu gastrektoomia või mao möödajuhtimisoperatsioonid. Need protseduurid mõjutavad seedetrakti anatoomiat, mis omakorda võib häirida raua imendumist.

Kogetu põhjal teab Vaher-Vahter nüüd, et madal rautase ei ole normaalsus või pisike mure, millest peaks mööda vaatama. «Soovitan siiralt kõikidel naistel rauataset aeg-ajalt kontrollida. Tundsin juba pärast esimest infusiooni muutusi ja mõistsin, et olin õppinud selle probleemiga iga päev elama. Täna on enesetunne hoopis midagi muud – kehal on energiat toimetamiseks ja uneprobleemid on sootuks kadunud.»

Rauapuudusaneemia peamised ja kõige sagedamad sümptomid

  1. Väsimus ja nõrkus. Kuna hemoglobiin vastutab hapniku transportimise eest, võib rauapuudus põhjustada hapnikuvaegust, mis omakorda võib põhjustada väsimust ja nõrkustunnet.
  2. Õhupuudus. Ebapiisav hapnikuvarustus võib põhjustada hingamisraskusi ja õhupuudust.
  3. Kahvatu ja valge nahk. Rauapuudus võib põhjustada naha kahvatust või kollakust.
  4. Peavalud. Rauapuudus võib põhjustada peavalusid ja pearinglust.
  5. Küünte rabedus ja juuste väljalangemine. Rauapuudus võib mõjutada ka juuste ja küünte tervist.
Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles