Austraalias ollakse mures alkoholivabade jookide kõrvalmõjude pärast - loe, millega tegu

PM Tervis
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Flindersi Ülikooli värskest uuringust on selgunud, et vanemad tunnevad end teismelistega alkoholivabade õlledest, veinidest ja kangedest alkohoolsetest jookidest rääkides segaduses ja mures, kirjutab Medical Xpress

Viimastel aastatel on Austraalia jookide turu üle ujutanud alkoholivabad alternatiivid, mille müügitulu küündib miljonitesse dollaritesse, tuues kaasa uue, kuid üha segadusttekitavama ajastu lapsevanemate jaoks. Selles kiires populaarsuse kontekstis on teismeliste jaoks mõeldud jookide reeglid, määrused ja laiemad mõjud veel lõpuni uurimata.

Alkoholivabad õlled, veinid ja kanged joogid, mida mõnikord nimetatakse nullalkoholi või alkoholivabadeks jookideks, on joogid, mille alkoholisisaldus mahuprotsendi järgi on alla 0,5 protsendi, kuid maitse ja välimuse poolest sarnanevad nad oma alkohoolsetele vastetele.

Kuigi alkoholivabad alternatiivid on populaarsed täiskasvanute seas, kes soovivad vähendada oma alkoholitarbimist või sellest täielikult loobuda, on teismeliste puhul tegemist halli alaga, ütleb Nathan Harrison meditsiini ja rahvatervise kolledžist.

«Me teame juba, et alkoholist rääkimine võib olla ebamugav ja keeruline, eriti kui see puudutab teismelisi,» ütleb Harrison, kes juhtis Austraalia ja Uus-Meremaa Rahvatervise Ajakirjas avaldatud uusimat uuringut.

«Nüüd seisavad vanemad silmitsi lisaväljakutsega navigeerida alkovabade jookide maailmas, mis näevad välja ja maitsevad nagu päris.

«Meie uuringust selgus, et lapsevanematel pole piisavalt teavet informeeritud otsuse tegemiseks ning nad on kimbatuses, kas alkoholivabad alternatiivid on teismelistele sobilikud või hoopis kahjulikud.

«Lapsevanemaid ajavad alkoholivabad joogid segadusse. Nad ei tea, kas nende andmine oma lastele võib äkki alkoholii joomise normaaalseks muuta, kuna need näevad nii autentsed välja. Selle tulemusena oli umbes pooltel vanematel, kellega me rääkisime, mure, et need joogid võivad suurendada alkoholitarbimist,» ütleb Harrison.

Uurijad dokumenteerisid vanemate muresid ja dilemmasid seoses jookidega nagu alkoholivaba õlu ja vein.

Üks lapsevanem ütles: «See toimib nagu sissejuhatus narkootikumidesse, nad alustavad nullalkoholiga ja tahavad seejärel proovida päris asja.»

Teine lisas: «Kui on tegemist «oled lahe, sest sa jood alkoholi» tüüpi seosega, on see peaaegu sama hea kui kahjulik, sest ülistab ja normaliseerib kõike alkoholiga seonduvat.»

Uurija dr Ashlea Bartram meditsiini ja rahvatervise kolledžist juhtis hiljutist uuringut, mis avaldati Preventive Medicine ajakirjas ja kus analüüsiti üle 1100 vanema vaateid, leides, et need, kes on segaduses alkoholi lubamise osas teismelistele, on tõenäolisemalt valmis andma oma teismelistele alkovabasid tooteid.

«Uuringud on näidanud, et alkoholi tutvustamise edasilükkamine lastele võib vähendada hilisemas elus joomise ja alkoholiga seotud probleemide tõenäosust. Paljud vanemad soovivad teha kõik endast oleneva, et minimeerida alkoholist tulenevaid kahjusid oma lastele. Praegu soovitame ettevaatlikku lähenemist ja mitte anda oma teismelistele alkovabasid jooke. Me teame, et need ei ole mõeldud lastele tarbimiseks ja sooviksime näha samme, mis takistaksid lastel ja noortel neile toodetele juurdepääsu,» lisab ta.

Cancer Council SA ennetuse ja propageerimise juht Christine Morris ütleb: «Alkoholivabu jooke on lubatud turundada ja müüa viisidel, mis tavapärastele alkohoolsetele jookidele ei kehti. Mistahes tüüpi alkoholi kogus suurendab seitsme vähitüübi riski.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles