AVASTUS Alzheimeri teket võib soodustada levinud nähtamatu oht

PM Tervis
Copy
Kõige sagedasem dementsuse liik on Alzheimer.
Kõige sagedasem dementsuse liik on Alzheimer. Foto: Pexels

Linnakeskkonnas esinevat õhusaastet on juba ammu seostatud halva tervisega ja suurema rinnavähi, immuunhäirete, luuhõrenemise, südameprobleemide ja dementsuse tekke riskiga. Täpsem arusaam, kuidas õhusaaste neid haigusi soodustab, on aga jäänud mõnevõrra ebaselgeks.

Samuti on ilmnenud epidemioloogilised seosed Alzheimeri ja õhusaaste vahel. Eriti saastunud linnapiirkondade elanike hulgas on veidi suurem neurodegeneratiivsete haiguste esinemissagedus. Teadlane Cindy Gunawan väidab, et enamik hilises järgus Alzheimeri tõve juhtumeist on tugevalt mõjutatud keskkonna- või elustiilifaktoritest ning üks õhusaaste element köidab tema huvi eriti, vahendab New Atlas.

Magnetiiti leidub õhusaastes, mis pärineb sõidukitest ja muudest põlemisprotsessidest. «Varasemad uuringud on näidanud, et inimestel, kes elavad kõrge õhusaaste tasemega piirkondades, on suurema risk haigestuda Alzheimerisse,» ütles Gunawan. «Magnetiiti, raudoksiidi ühendit, on leitud ka suuremates kogustes Alzheimeri tõvega inimeste ajust. Kuid see on esimene uuring, mis uurib, kas magnetiitosakeste olemasolu ajus võib tõepoolest põhjustada Alzheimeri märke.» Juba mitu aastakümmet on teada, et magnetiitosakesed võivad inimese ajus loomulikult tekkida. Arvati, et need tekivad loomulikult, kui aju töötleb rauda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles