Euroopat laastavad suguhaigused

PM Tervis
Copy
Suguhaiguste varajaseks avastamiseks on oluline end testida.
Suguhaiguste varajaseks avastamiseks on oluline end testida. Foto: Shutterstock

Haiguste ennetamise ja tõrje Euroopa keskuse (ECDC) iga-aastane epidemioloogiline aruanne näitab Euroopa Liidus muret tekitavat süüfilise, gonorröa ja klamüüdia juhtude arvu tõusu.

2022. aastal suurenes sugulisel teel levivate haiguste teatatud juhtumite arv võrreldes eelmise aastaga märkimisväärselt: gonorröa juhtumite arv tõus 48 protsendi, süüfilise juhtumite arv 34 protsendi ja klamüüdia juhtumite arv 16 protsendi võrra.

Lisaks oli suurenenud lymphogranuloma venereum'i (LGV) ja kaasasündinud süüfilise (põhjustatud ülekandumisest emalt lootele) juhtumite arv.

ECDC direktor Andrea Ammon väljendas sügavat muret: «Sugulisel teel levivate haiguste märkimisväärne sagenemine nõuab kiiret tähelepanu ja kooskõlastatud jõupingutusi. Testimine, ravi ja ennetamine on iga pikaajalise strateegia keskmes. Peame seadma esikohale seksuaalkasvatuse, laienema juurdepääsu testimis- ja raviteenustele ning võitlema sugulisel teel levivate haigustega seotud häbimärgistamise vastu. Haridus ja teadlikkust tõstvad algatused on üliolulised, et anda inimestele võimalus teha oma seksuaalelu puudutavaid teadlikke valikuid. Kondoomi järjepideva kasutamise edendamine ja avatud dialoogi loomine sugulisel teel levivate nakkuste kohta võib aidata vähendada nende edasist kiiret levikut.»

ECDC hinnangul peaksid üksikisikud pöörama seoses sugulisel teel levivate haiguste juhtumite arvu kasvuga suuremat tähelepanu ennetamisele ning testimisele, eriti kui ellu on tulnud uus seksuaalpartner. Testimine on oluline, kuna mõned infektsioonidest võivad olla asümptomaatilised.

Haiguskahtluse korral tuleks kindlasti pöörduda viivitamatult arsti poole, kuna õigeaegne ravi on edasise nakkuse leviku ja tüsistuste vältimiseks ülioluline.

Sugulisel teel levivad infektsioonid, nagu klamüüdia, gonorröa ja süüfilis, võivad põhjustada tõsiseid terviseprobleeme, kui neid ei ravita. Nende hulka kuuluvad  vaagna põletikulised haigused või krooniline valu. Lisaks võivad klamüüdia ja gonorröa põhjustada viljatust, süüfilis võib tekitada neuroloogilisi ja kardiovaskulaarseid probleeme. Ravimata süüfilise infektsioon raseduse ajal võib põhjustada tõsiseid tagajärgi lastel.

ECDC rõhutab, et üks tõhusamaid viise sugulisel teel levivate haiguste ennetamiseks on kaitstud seksi harrastamine, sealhulgas regulaarne ja õige kondoomi kasutamine seksuaaltegevuse ajal. Lisaks on olulised avatud ja aus suhtlus seksuaalpartneriga, et vältida haiguste levimist ja edendada üldist heaolu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles