Peaasi.ee algatas uudse lähenemise laste vaimse tervise raskuste ennetamiseks

PM Tervis
Copy
Kui lapsele jääb ümbritsev lahti seletamata, tema mure märkamata ning kui talle pole antud oskusi pingetega toime tulla, võib see vallandada selle, et ta leiab mõne eakaaslase, kelle peal oma pinge välja elada.
Kui lapsele jääb ümbritsev lahti seletamata, tema mure märkamata ning kui talle pole antud oskusi pingetega toime tulla, võib see vallandada selle, et ta leiab mõne eakaaslase, kelle peal oma pinge välja elada. Foto: Shutterstock

Peaasi.ee eestvedamisel saavad sel aastal ettevalmistuse vähemalt sada spetsialisti, et kasutusele võtta Soomes välja töötatud lähenemine Räägime Lastest, mis aitab ennetada laste vaimse tervise probleeme.

«Lähenemise Räägime Lastest tuum on spetsialisti ja lapsevanema vaheline toetav vestlus, et ennetada igapäevaste takistuste kujunemist lapsel vaimse tervise probleemiks. Vestluse käigus püütakse koos selgusele jõuda nii selles, millised on tugevused, kui ka selles, mis on raskused, ning leitakse ühist mõistmist ning jõudu, kuidas võimalike takistustega tegeleda. Lähenemise Räägime Lastest vestluse käigus ei hinnata last, vaid täiskasvanud hindavad oma võimalusi lapse igapäevaelu toetamiseks ja heaolu tagamiseks,» selgitas Peaasi.ee projektijuht Triin Raudsepp.

Räägime Lastest vestluse kaudu saavad vanemad võimaluse mõista lapse olukorda ja vaadet pere olukorrale ning leida viise lapse toetamiseks. Ideaalis viiakse vestlus läbi, kui saab teatavaks, et laps puutub igapäevaelus kokku raskustega, mis võivad mõjutada tema arenguteed. Näiteks vanema või mõne muu pereliikme haigestumine, vanema töökaotus, vanemate suhteprobleemid või lahkuminek, lein peres vms.

Uuringud kinnitavad, et lähenemisviis Räägime Lastest pakub peredele vajalikku tuge ega tekita lapsevanemates ärevust, depressiivsust, häbi ega süütunnet.

«Laste vaimse tervise raskuste ennetamiseks võiks peres elavate laste kohta küsimine olla loomulik osa lastega või lapsevanematega töötavate spetsialistide tööst. Loomulikult määrab tulemuse see, kuidas laste kohta küsida ning kuidas vestelda. Räägime Lastest toetub tõdemusele, et lapsevanemad on need, kellel on parim teadmine oma perekonnast ning austav ning võrdne vestlusviis viib arutelu edasi. See aitab normaliseerida raskeid hetki, mida igas peres võib ette tulla, ning leida julgustust, et ennetada probleemide süvenemist,» rääkis Raudsepp.

Lähenemist Räägime Lastest saab kasutada ennetavalt koolides ja lasteaedades, näiteks arenguvestluse osana, aga laialt ka nii sotsiaalvaldkonnas, lastekaitseteenustes kui tervishoiuteenuste osana. Selle aasta esimesed Räägime Lastest väljaõppe läbinud spetsialistid alustavad tegutsemist ennetus- ja peretöökeskustes Perepesad.

«Näeme Tartu Perepesas töötades, kui oluline on vanemate jaoks last puudutavate teemade üle arutlemine. Veelgi enam on oluline saada vestlusest kinnitust seni tehtule või siis tuge muutuste planeerimiseks. Lähenemine Räägime Lastest annab sellisele vestlusele toetava struktuuri ja pidepunktid,» selgitas Tartu Perepesa juht Merily Tensing-Kruusla.

Räägime Lastest kasutamise laiendamisega seonduvaid tegevusi toetab Euroopa Komisjoni EU4Health programm projektiga «Let's Talk about Children in Europe» ning arendustööd on toimumas koostöös riigisektori partnerite, erinevate valdkondade spetsialistide ja Soome Turu ülikooliga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles