Kas fooliumi kasutamine toidu valmistamisel on tervisele ohtlik?

PM Tervis
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Sellesse õhukesse alumiiniumkihti pakitakse kõiksugu wrappe, võileibu ja valmistoite, sest foolium on erakordselt mugav, odav ja kuumakindel. Kodudes valmistatakse fooliumis küpsetatud kala, mereande, liha ja kartuleid, et need oma mahlasuse ja aromaatsuse säilitaksid. Samuti kaetakse sellega kooke ja küpsetisi ühtlase küpsemise eesmärgil. Toitumisnõustaja Katri Merisalu selgitab Rimi toidublogis, kas fooliumi kasutamine on ohtlik või ohutu. 

Foolium on valmistatud alumiiniumist, mistõttu on tõstatatud küsimus, kas see mõjutab ka kuidagi meie toitu ning seeläbi meid. Uuringutest on selgunud, et fooliumisse mähitud toidu küpsetamisel eritub sinna märkimisväärselt alumiiniumiosakesi. Samuti suurendab osakeste imendumist ka toidule lisatavad maitseained, õlid ja happed (näiteks sidruni- või laimimahla ning tomati kasutamisel).

Suurtes kogustes on alumiinium inimorganismile toksiline. Alumiinium on mürk närvisüsteemile, soodustades potentsiaalselt Parkinsoni ja Alzheimeri tõve kujunemist (või – põhjustades seega potentsiaalselt mälu ja koordinatsiooni halvenemist ning kontrollimatute liigutuste teket). Kuna alumiinium koguneb tasapisi organitesse, halvendab see järk-järgult ka muid kehafunktsioone, mõjudes näiteks nõrgestavalt immuunsüsteemi toimimisele ning koormates üleliia maksafunktsiooni. Samuti võib liigne alumiiniumihulk kehas põhjustada luuvalu ja -murde.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles