Kergesti tekkivad sinikad annavad märku terviseprobleemist

BENU Apteek
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Sinikate ehk hematoomide paranemine nõuab tihtipeale kannatlikkust, kuna sageli võib nende kadumiseks minna nädalaid või isegi kuid. Kui reeglina ei kujuta sinikad inimese tervisele ohtu, võivad teadmata põhjusel tekkinud verevalumid viidata mõnele diagnoosimata terviseprobleemile. Kuidas sinikate paranemise protsessi kiirendada ning millal on sinikad märk millestki muust, räägib BENU apteegi farmatseut Anton Ojamaa.

Kui väiksemad sinikad võivad üldjuhul paraneda paari päevaga, võib teinekord selleks minna lausa nädalaid või kuid. Ehkki trauma tagajärjel tekkinud sinikad pole inimese tervisele üldjuhul ohtlikud, ei kehti see väide selliste sinikate kohta, mis ilmuvad inimese kehale ootamatult, ilma et inimene teaks, miks ja kuidas need tekkida võisid.

Sellisel juhul võib sinikas olla hoopis mõne terviseprobleemi sümptom. «Teadmata põhjusel nahale moodustuvad sinikad võivad viidata mõningatele haigustele, nagu hemorraagiline vaskuliit ehk veresoonte põletik, hemofiilia ehk vere hüübimise häire, erinevad immuunsüsteemi haigused, trombotsüütide arvu vähesus, verevarustuse häired, diabeet, maksatalitluse häired või midagi muud,» loetles farmatseut.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles