Uus kaalulangetusravim tõotab tulla senistest veel mitu korda tõhusam (2)

PM Tervis
Copy
Kaalulangetusele aitab kaasa füüsilise koormuse tõstmine ning vitamiini- ja kiudaineterikka kvaliteettoidu söömine; võimalik on ka kirurgiline sekkumine.
Kaalulangetusele aitab kaasa füüsilise koormuse tõstmine ning vitamiini- ja kiudaineterikka kvaliteettoidu söömine; võimalik on ka kirurgiline sekkumine. Foto: Shutterstock

Taani farmaatsiahiiu Novo Nordiski eksperimentaalne uus kaalulangetamisravim võib olla mitu korda tõhusam kui nende edukad süstid Ozempic ja Wegovy, nagu viitavad väikeses katseuuringus saadud varajased tulemused. Nende najal kerkis ka firma aktsiate hind.

Ravim nimega amycretin aitas langetada inimestel kolme kuu jooksul kehakaalu 13 protsendi võrra, teatas AFP andmeil ettevõte uuringutulemustest.

Varasemad uuringud on näidanud, et Novo Nordiski Ozempicu ja Wegovy ravimid põhjustavad sama perioodi jooksul umbes kuueprotsendilise kehakaalu languse, vahendab Science Alert.

Kuid eksperdid rõhutasid, et amycretini pikaajalise tõhususe ja ohutuse kindlakstegemiseks on vaja oluliselt rohkem uuringuid.

Siiski pani neljapäeval investorite üritusel tehtud avaldus Novo Nordiski aktsiad tõusma üle kaheksa protsendi.

Diabeedi- ja kaalulangetusravimid, mida nimetatakse GLP-1 agonistideks, on juba muutnud Novo Nordiski Euroopa kõige väärtuslikumaks ettevõtteks.

Erinevalt teistest semaglutiidi põhistest ravimitest, nagu Ozempic, Wegovy ja Mounjaro, manustatakse amycretini tableti kujul, mitte üks kord nädalas tehtava süstina.

Sarnaselt nende ravimitega jäljendab amycretin isu vähendavat hormooni GLP-1. Kuid see jäljendab ka teist hormooni nimega amüliin.

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles