Laialt levinud ühend võib kahjustada südant ja veresooni

PM Tervis
Copy
Veresoone sein.
Veresoone sein. Foto: Shutterstock

Igaveste kemikaalidena tuntud ainete esinemine veres võib rikkuda selle lipiidiprofiili ja soodustada seeläbi südame-veresoonkonnahaiguste teket.

Alates 1950. aastatest on välja töötatud üle 10 000 erineva per- ja polüfluoritud alküülühendite (PFAS) kategooriasse kuuluva aine. Vett, rasva ja mustust hülgavate omaduste tõttu kasutatakse neid tuhandetes toodetes, sealhulgas kosmeetikas, hambaniidis, pannikatetes ja tulekustutusvahus. PFASide ühine omadus on nende väga aeglane lagunemine, mis võimaldab neil sattuda inimtoiduahelasse, eriti põhjavee kaudu, vahendab Medical Xpress.

Bonni teadlased tuvastasid uuringus selgeid märke PFASide kahjulikust mõjust tervisele. «Avastasime, et sama PFASi kontsentratsiooni korral veres on negatiivsed mõjud väljendunud noorematel rohkem kui vanematel,» ütleb professor Monique Breteler, Saksamaa neurodegeneratiivsete haiguste keskuse (DZNE) rahvatervise teaduste osakonna direktor. Praeguse uuringu tulemused viitavad ka sellele, et isegi suhteliselt madalad PFASi kontsentratsioonid veres on seotud ebasoodsate lipiidiprofiilidega. Need hõlmavad näiteks üldkolesterooli, triglütseriide, HDL-kolesterooli.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles