Kiideti heaks ELi esimene naha alla süstitav immuunravim paljude vähivormide raviks

PM Tervis
Copy
Süstal. Pilt on illustreeriv.
Süstal. Pilt on illustreeriv. Foto: Pexels / CC0 Licence

Euroopa Komisjon kiitis heaks Roche’i vähiravimi Tecentriq (atesolizumab) SC – ELi esimese naha alla süstitava immuunravimi paljude vähivormide ravimiseks.

Euroopa Komisjon on andnud müügiloa Tecentriq® (atesolizumab) nahaalusele (SC) ravimvormile, mis on Euroopa Liidu esimene naha alla süstitav immuunravim erinevate vähivormide vastu. Tecentriqu (atesolizumab) naha alla manustamine annab patsientidele suurema vabaduse, aidates samal ajal säästa tervishoiusüsteemide piiratud ressursse.

Eelmisel aastal kasutati ravimit Tecentriq erinevate kopsu-, maksa-, põie- ja rinnavähi vormide raviks üle 38 000 inimesele ELis. Eestis manustatakse seda ravimit erinevatel näidustustel enam kui sajale patsiendile aastas.

Seni on Tecentriqut manustatud patsientidele otse veeni, milleks kulub umbes 30–60 minutit. Uue nahaaluse süstega lüheneb ravi kestus ligikaudu seitsmele minutile. Enamasti võtab süstimine aega 4–8 minutit. Müügiloa alusel võib Tecentriq SCd kasutada kõigil näidustustel, mis on heaks kiidetud Tecentriqu (atesolizumab) intravenoosse ravimvormi (IV) puhul.

«Hea elukvaliteedi tagamine vähihaigetele on äärmiselt oluline. Tegu on esimese Euroopa ravimiameti heakskiidu saanud vähiravis kasutatava immuunravimiga. Selline ravivorm lühendab süstimiseks kuluvat aega ja annab võimaluse kodulähedaseks raviks – see aga muudab patsientide ja nende lähedaste elu märkimisväärselt lihtsamaks,» kommenteeris Kätlin Luik, Roche Eesti meditsiini ja arendusosakonna juhataja.

Toote heakskiit põhineb IB/III faasi uuringu IMscin001 põhiandmetel, mille järgi on Tecentriqu sisaldus veres naha alla ja veeni kaudu manustades võrreldav ning ohutu. 90 protsenti uuringu jooksul küsitletud tervishoiutöötajatest olid nõus, et naha alla süstides on ravimit lihtne manustada ja 75 protsendi sõnul võib see ravimeeskondade aega kokku hoida.

Uuring IMscin001(BP40657) on avatud mitmekeskuseline rahvusvaheline randomiseeritud Ib/III faasi uuring hindamaks subkutaanse Tecentriqu (atesolizumab) farmakokineetikat, efektiivsust ja ohutust võrreldes Tecentriq (atesolizumab)IV ravimvormiga lokaalselt levinud või metastaatilise mitteväikerakk-kopsuvähiga patsientidel, kes ei ole varem saanud vähi immuunravi ja kellel oli ebaõnnestunud eelnev plaatinapõhine ravi. Uuringusse kaasati 371 patsienti.

Allikas: Roche

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles