RASV PÕLEMA Loodi kaalulangetusravimi analoog, mida saab toota kümme korda rohkem

PM Tervis
Copy
Kõhurasvast vabanemiseks on traditsiooniliselt soovitatav süüa järjepidevalt valku ja kiudaineid.
Kõhurasvast vabanemiseks on traditsiooniliselt soovitatav süüa järjepidevalt valku ja kiudaineid. Foto: shutterstock.com

Toimeaine semaglutiid on revolutsiooniline ja populaarne vahend diabeediravis ja kaalu langetamiseks. Selle tootmine on keeruline ja aeglane protsess – nõudlus ületab pakkumise. Teadlased on nüüd välja töötanud odavama, kiirema meetodi, mille abil on võimalik toota semaglutiidiga terapeutiliselt sarnast versiooni, aga kümme korda rohkem, vahendab Florey instituut.

Semaglutiidi turustatakse diabeediravimina Ozempic ja kaalulangetusravimina Wegovyna. Nende järele on olnud aastatel 2022–2023 ülemaailmselt puudus. Tootja Novo Nordiski hinnangul ei toodeta ka tänavu ravimeid sel määral, et nõudlus oleks täidetud. Puudujääk on eriti mõjutanud diabeediga inimesi, kel on vaja semaglutiidi veresuhkru taseme kontrolli all hoidmiseks.

Florey instituudi teadlased Melbournes, Austraalias, on võib-olla avastanud viisi kriitilise puudujäägi lahendamiseks, arendades välja ravimi analoogi tootmise meetodi. See omab samasuguseid terapeutilisi efekte nagu semaglutiid. Nende uudne tootmismeetod on mitte ainult kulutõhusam ja lihtsam, vaid selle abil saab ka oluliselt rohkem ravimit.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles