Kardioloog: menopausiga suureneb märkimisväärselt risk haigestuda südamehaigustesse

Dr Tiina Uuetoa
, Kardioloog, AS Confido arstikeskus
Copy
Confido kardioloog dr Tiina Uuetoa.
Confido kardioloog dr Tiina Uuetoa. Foto: Confido

Elukestev südamehaiguste risk on meestel ja naistel küll sarnane, aga kuna naised elavad keskmiselt kauem, võib neil südamehaigusi esineda isegi arvult rohkem kui meestel. Confido kardioloog dr Tiina Uuetoa kirjutab, et naiste südametervise juures on oluline roll ka soo-omastel riskifaktoritel.

Viimastel aastatel on hakatud südame-veresoonkonnahaiguste (SVH) riskifaktoreid jaotama traditsioonilisteks, mittetraditsioonilisteks ja soo-omasteks ehk soospetsiifilisteks. Naistel on olulised nii sooneutraalsed SVH riskifaktorid, näiteks vanus ja kõrgvererõhktõbi, kui ka soospetsiifilised riskifaktorid, näiteks rasedusaegsed tüsistused või menopaus. Uuem ja siiani vähem teadvustatud riskifaktor on ka psühhoemotsionaalne stress.

HUVITAV FAKT: 1960. aastal korraldas Ameerika Südameassotsiatsioon Portlandis naistest ja südame-veresoonkonnahaigustest konverentsi, mis kandis pealkirja «Kuidas ma saan aidata oma abikaasal toime tulla südamehaigustega?» (How I can help my husband cope with heart disease?). Toona domineeris arusaam, et südamehaigused puudutavad peamiselt mehi. Nüüdseks kinnitavad aga erinevad uuringud, et südame-veresoonkonnahaigused on oht ka naiste tervisele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles