Kui vähiravi kemoteraapia teeb «aju uduseks», on sellest olemas lihtne väljapääs

PM Tervis
Copy
Vähipatsiendid keemiaravis.
Vähipatsiendid keemiaravis. Foto: Shutterstock

​Kui sina või keegi su tutvusringkonnast on läbinud keemiaravi, võid olla kokku puutunud kõrvalmõjuga, mida tuntakse kui «keemiaravi ajuudu». Teadlased on nüüd demonstreerinud lihtsat viisi, kuidas kaitsta ajurakke kahjustuste eest, kasutades selleks teatud sagedusega vilkuvat valgust ja helisid.

Keemiaravi on paljude vähitüüpide ravimisel üks parimaid meetodeid, kuid kahjuks mõjutavad selle toimed kogu keha, kaasa arvatud aju. Patsiendid kurdavad tihti «ajuudu» üle, mis avaldub mälu, keskendumisvõime ja otsustusvõime probleemidena, mõjutades nende mõtlemist ja käitumist.

Kuid Massachusettsi tehnoloogiainstituudi (MIT) teadlaste uus uuring võib olla leidnud suhteliselt lihtsa ravi nende ebameeldivate mõjude vastu – ja mis kõige parem, see on vähem invasiivne kui keemiaravi ise. Piisab, kui vaadata igapäevaselt teatud aja jooksul vilkuvat valgust ja kuulata helisid, annab tehnoloogiainstituut teada.

Varasemad uuringud on leidnud, et 40 Hz sagedusel vilkuv valgus ja sama sagedusega helid stimuleerivad aju tootma rohkem gamma-võnkeid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles