:format(webp)/nginx/o/2023/09/22/15608913t1he0a5.jpg)
Ajakirjas Nature avaldatud uuring näitab, et soolebakterid ja trüptofaanirikas toit võivad omada kaitsvat rolli patogeense E. coli vastu, mis võib põhjustada tõsiseid kõhuprobleeme, krampe, palavikku, sooleverejooksu ja neerupuudulikkust.
Trüptofaan on aminohape, mida leidub eelkõige loomses toidus, pähklites, seemnetes, täisteratoodetes ja kaunviljades. Uuring selgitab, kuidas soolebakterid võivad lagundada trüptofaani väikesteks molekulideks, mida nimetatakse metaboliitideks, ning kuidas mõned neist metaboliitidest võivad seonduda soolepinnarakkude oluliste retseptoritega. See käivitab protsessi, mis vähendab E. coli poolt kasutatavate valkude tootmist, mis aitavad kinnituda bakteritel sooleseina külge ja tekitada infektsiooni.