Trüptofaanirohke dieet kaitseb ohtliku bakteri eest – vaata, kust seda saada

PM Tervis
Copy
India pähklid. Päevas tuleks süüa 30 grammi pähkleid – seda soovitavad ka südamearstid.
India pähklid. Päevas tuleks süüa 30 grammi pähkleid – seda soovitavad ka südamearstid. Foto: Shutterstock

Ajakirjas Nature avaldatud uuring näitab, et soolebakterid ja trüptofaanirikas toit võivad omada kaitsvat rolli patogeense E. coli vastu, mis võib põhjustada tõsiseid kõhuprobleeme, krampe, palavikku, sooleverejooksu ja neerupuudulikkust.

Trüptofaan on aminohape, mida leidub eelkõige loomses toidus, pähklites, seemnetes, täisteratoodetes ja kaunviljades. Uuring selgitab, kuidas soolebakterid võivad lagundada trüptofaani väikesteks molekulideks, mida nimetatakse metaboliitideks, ning kuidas mõned neist metaboliitidest võivad seonduda soolepinnarakkude oluliste retseptoritega. See käivitab protsessi, mis vähendab E. coli poolt kasutatavate valkude tootmist, mis aitavad kinnituda bakteritel sooleseina külge ja tekitada infektsiooni.

Uuringus avastati seni teadmata roll soolestikus esineval dopamiiniretseptor DRD2-l, mis on tuntud kesk- ja perifeerse närvisüsteemi dopamiiniretseptorina. DRD2 aitab omakorda kaitsta nakkuse eest. Selle aktiveerumine mõjutas soolepinnarakkude võimet toota aktiinvalku, mis omakorda takistas C. rodentium'il (ja E. coli'l) soolepinnarakkudele kinnitumist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles