Operatsioon läbi, aga magu lekib - loodi nutiks vidin, mis sellest teada annab

PM Tervis
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Üks lihtne pisike «kleeps» võib varsti hakata päästma seedeelundkonna operatsiooni läbi teinud patsientide elusid. See nutikas seade on loodud avastama seedevedelike leket varem, kui see muidu võimalik oleks. Kui kirurgid sulgevad sisselõike organil, nagu magu, soolestik või kõhunääre, on alati oht, et seedevedelikud hakkavad haavast välja lekkima enne, kui see täielikult paraneb.

Vastavalt dr Chet Hammilli uuringule Washingtoni ülikooli meditsiinikoolis, on 30-protsendiline tõenäosus, et patsient veedab järgmised kuus kuud haiglas, kui selliseid lekkeid piisavalt varakult ei avastata. Lisaks on 20-protsendiline võimalus, et patseint võib surra. Olukorda raskendab asjaolu, et tavalised ultraheliskaneeringud ei ole probleemi tuvastamiseks piisavad, kuna need ei suuda usaldusväärselt eristada seedevedelikke teistest kehavedelikest, nagu seda on näiteks veri.

Siin tulebki mängu BioSUM. See on lühend sõnadest «Bioresorbable, Shape-adaptive, Ultrasound-readable Materials» – biohajuv, kujumuutev, ultraheliga tuvastatav materjal. Selle seadme lõid Northwesterni ülikooli professor John A. Rogers ja postdoktorant Jiaqi Liu. Dr Hammill algatas uuringu ja juhtis prototüübi hindamist. BioSUM võtab endale kuju õhukese, painduva, bioloogiliselt ühilduva kleebisena, mis koosneb mitmest happele reageerivast hüdrogeelist alusest eraldatud metallkettast. See lihtsalt kleebitakse küsimuse all olevale organile, sisselõike koha lähedale, enne kui patsient kokku õmmeldakse. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles