RAUDSE KOPSU VANG Suri lastehalvatuse tõttu 71 aastat hingamismasinas veetnud mees (2)

PM Tervis
Copy
Paul Alexander raudses kopsus.
Paul Alexander raudses kopsus. Foto: Kuvatõmmis videost

Paul Richard Alexander, kes kasutas üle 70 aasta hingamiseks «raudset kopsu», suri nädala alguses 78-aastaselt, vahendab Interesting engineering.

Alexanderi elu võttis ootamatu pöörde, kui ta põdes kuueaastasena, aastal 1952, lastehalvatust. See sundis ta ülejäänud eluks, 71 aastaks «raudsesse kopsu». Texases Dallases elanud meest kutsuti hellitavalt polio Pauliks.

Mehe GoFundMe lehel avaldati tema surmast teadaanne. Postituses märgiti, et Paul Alexander suri 11. märtsil.

Kuigi ta seisis silmitsi paljude väljakutsetega, jäi Pauli vaim murdumatuks. Ta jätkas hariduse omandamist, saades kaks õigusteaduse kraadi ning avaldas mitmeid raamatuid. Lisaks töötas ta 30 aastat advokaadina, kasutades spetsiaalset ratastooli.

Paul töötas ka selle nimel, et tõsta teadlikkust lastehalvatusest. Ta kirjutas oma elukogemustest raamatu, mis võttis aega viis aastat ja mida loetakse nüüd kogu maailmas. Kuigi Paul jäi ellu, jättis tõsine haigus ta kaelast allapoole halvatuks. Samuti ei suutnud ta enam ise hingata. Tollal pandi noor Paul «rauast kopsu», mis tal hingata aitas. Kuigi 1960. aastatel leiutati paremad hingamist abistavad vahendid, jätkas Paul «rauast kopsu» kasutamist. Ta oli üks viimastest inimestest maailmas, kes seda kasutas.

Kuigi lastehalvatus oli kunagi levinud haigus, on see tänu laialdastele vaktsineerimiskavadele nüüdseks likvideeritud rohkem kui 100 riigis. Ehkki Paul võib olla maailmast lahkunud, jääb tema pärand lootuse ja tugevuse tähiseks tulevastele põlvkondadele.

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles