Õpetlased mõtlesid välja lihamagneti, mis ühendab metalli bioloogilise koega

PM Tervis
Copy
Kanaliha seondub metalliga.
Kanaliha seondub metalliga. Foto: Shutterstock

Uudne avastus võib muuta metalle ja bioloogilist kude ühendavaid tehnoloogiaid, vahendab Ameerika keemiaühing.

Kõva metalli ja pehme bioloogilise koe sidumine ilma liimita – see ja palju muud võib peagi saada reaalsuseks tänu uuele arusaamale elektroadhesioonist.

Kujutage ette, kui kõva metallist implantaati oleks võimalik siduda pehme bioloogilise koega ilma igasuguse liimaineta ja seejärel, kui see enam vajalik pole, hõlpsasti eemaldada. See ja teisedki nutikad lahendused võivad peagi saada võimalikuks, tänu uuele elektroadhesiooni nähtuse mõistmisele.

Elektroadhesioon on nähtus, kus kaks objekti seonduvad elektrostaatiliselt või keemiliselt teineteise külge pärast seda, kui mõlemast on läbi lastud elektrivool. Need jäävad seotuks isegi pärast voolu katkemist, kuid eralduvad, kui neid mõjutatakse vastupidise polaarsusega vooluga.

Viimastel aastatel on kasutatud elektroadhesiooni alates seinal ronivatest robotitest kuni pehmete robotkäppadeni. Ja kuigi mõned neist rakendustest on hõlmanud kõvade materjalide sidumist painduvatega, pole seni praktiliselt ühtegi juhtumit, kus õnnestuks siduda muutmata kõvasid materjale tõeliselt «pehmete ja märgade» materjalidega. Tegelikult on elektroadhesiooni kõige sagedamini kasutatud pehmete materjalide omavaheliseks sidumiseks või kõvade materjalide sidumiseks omavahel.

Siin tulebki mängu uus uuring. Professor Srinivasa Raghavani juhitud meeskond Marylandi ülikoolist on suutnud elektroadhesiivselt siduda kõvasid materjale nagu tina, plii ja grafiit väga pehmete materjalidega nagu puuviljatükid, köögiviljad ja toores kana.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles