Neli tõsist tagajärge, mis võivad kaasneda hambaaukude ravimata jätmisega

PM Tervis
Copy
Kui hammas valutama hakkab, võib kahjustus olla juba väga suur. Selle vältimiseks tuleb käia hambaarsti juures täiskasvanutel üks kord ja lastel kaks korda aastas.
Kui hammas valutama hakkab, võib kahjustus olla juba väga suur. Selle vältimiseks tuleb käia hambaarsti juures täiskasvanutel üks kord ja lastel kaks korda aastas. Foto: Vladislav Musakko / Virumaa Teataja / Postimees Grupp AS

Hambaaugud ei teki üleöö, vaid nende teke võib võtta mitu kuud või isegi üle aasta, enne kui need hakkavad sümptomeid näitama. Suhkrurikas menüü ning kehv suuhügieen annavad aga hambaaukude süvenemisele hoogu juurde.

«Hambaaukudes on süüdi bakterid, mis süsivesikuid või suhkrut süües tekitavad hapet. Mida rohkem suhkrut süüa, seda enam tekib hapet, mis hakkab hambaid söövitama,» nentis Bostoni ülikooli hambaarsti eriala professor Carl McManama.

Algul võib olla kerge hambaaukude olemasolu eirata, kuna nendega kaasnev valu või hammaste tundlikkus ei pruugi häirida iga päev. Kui hambaaugud jätta parandamata, võivad kaasneda aga karmid tagajärjed.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles