Uuringutes ilmnes seos punase ja töödeldud liha tarbimise ning jämesoolevähi esinemise vahel juba mõni aeg tagasi, kuid selle bioloogiline põhjus oli seni ebaselge. Nüüd on teadlased tuvastanud kaks geeni, mis võivad seda selgitada. Haigusprotsessi ja selle aluseks olevate geenide mõistmine võib aidata välja töötada paremaid ennetusstrateegiaid.
Tellijale
Jämesoolevähi tekkeriski suurendab ootamatu põhjus
Jämesoolevähk, mida tuntakse ka kolorektaalse vähi või soolevähi nime all, on maailmas levikult kolmas vähiliik. Seda esineb üha rohkem ka noorematel inimestel. Ameerika vähiliit (ACS) teatas, et 2019. aastal diagnoositi 20 protsenti juhtudest patsientidel, kes olid alla 55-aastased – kaks korda rohkem kui aastal 1995.