Jämesoolevähi tekkeriski suurendab ootamatu põhjus

PM Tervis
Copy
Haige jämesoole illustratsioon.
Haige jämesoole illustratsioon. Foto: Shutterstock

Uuringutes ilmnes seos punase ja töödeldud liha tarbimise ning jämesoolevähi esinemise vahel juba mõni aeg tagasi, kuid selle bioloogiline põhjus oli seni ebaselge. Nüüd on teadlased tuvastanud kaks geeni, mis võivad seda selgitada. Haigusprotsessi ja selle aluseks olevate geenide mõistmine võib aidata välja töötada paremaid ennetusstrateegiaid.

Jämesoolevähk, mida tuntakse ka kolorektaalse vähi või soolevähi nime all, on maailmas levikult kolmas vähiliik. Seda esineb üha rohkem ka noorematel inimestel. Ameerika vähiliit (ACS) teatas, et 2019. aastal diagnoositi 20 protsenti juhtudest patsientidel, kes olid alla 55-aastased – kaks korda rohkem kui aastal 1995.

Kuigi seos punase ja töödeldud liha tarbimise ning jämesoolevähi vahel on olnud teada mõnda aega, pole selle peamist bioloogilist mehhanismi seni tuvastatud. Uues uuringus avastasid Lõuna-California ülikooli (USC) Kecki meditsiinikooli teadlased kaks geeni, mis muudavad vähiriski suuremaks lähtuvalt punase ja töödeldud liha tarbimisest, vahendab New Atlas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles