Kust saadakse kätte peamine lisatud suhkur – kas lapsed saavad seda magustatud jookidest?

PM Tervis
Copy
Limonaadid ja muud karastusjoogid sisaldavad palju lisatud suhkruid, mis aeglustavad aju tööd. Ühes pooleliitrises limonaadis võib olla rohkem kui päevane soovituslik kogus suhkrut. 
Limonaadid ja muud karastusjoogid sisaldavad palju lisatud suhkruid, mis aeglustavad aju tööd. Ühes pooleliitrises limonaadis võib olla rohkem kui päevane soovituslik kogus suhkrut. Foto: Shutterstock

Tervise Arengu Instituudi (TAI) toitumise ja liikumise osakonna eksperdi Tagli Pitsi sõnul on väga keeruline öelda, kust kõige enam lisatud suhkruid saadakse. 

Pakendile ei pea märkima lisatud suhkrute kogust ja seega puuduvad ka meil täpsed andmed toodetes leiduvate lisatud ning vabade suhkrute koguste kohta. Samuti on viimasest rahvastiku toitumisuuringust varsti möödas pea 10 aastat ja vahepeal võivad olla inimeste söömisharjumused pisut muutunud, kuid ei ole alust arvata, et paremuse suunas.

Küll aga võib eelmise uuringu põhjal öelda, et võttes kokku kõigi magusate ja soolaste näkside toidugruppi kuuluvate toitude (sh magustatud jookide) tarbimine, oli see laste puhul umbes neljakordne, täiskasvanutel kahe- kuni kolmekordne maksimaalne soovituslik kogus. Kõigis vanusegruppides tarbiti enim portsjoneid küpsetiste ja kommide-šokolaadide alagrupist, mis on selgitatav sellega, et portsjonite arvestuse aluseks ei ole toidu suhkrute, vaid energiasisaldus ning need tooted sisaldavad lisaks suhkrutele tihti ka suures koguses rasvu.

TAI hallataval lehel toitumine.ee on olemas suhkrukalkulaator, mis aitab paremini aru saada, kui palju sa tegelikult päevas lisatud suhkruid sööd. Kalkulaator võimaldab leida ligikaudsed tarbitud suhkrute, sh lisatud suhkrute kogused ja võrrelda neid päevase maksimaalse soovitusega vastavalt sinu vanusegrupi keskmisele soovituslikule energiale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles