Õnnepäevaks selgitati välja toidud, mis teevad inimesi õnnelikuks

PM Tervis
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Täna, 20. märtsil tähistatakse ÜRO peaassamblee ellu kutsutud rahvusvahelist õnnepäeva. Sel puhul uuris Peaasi.ee, mis toidud teevad Eesti inimesi õnnelikuks.

«Tasakaalustatud toitumine on üks vaimse tervise vitamiinidest, mis tähendab, et toit mõjutab meie enesetunnet ja heaolu. Teatud toitude söömine võib tekitada õnnetunnet ka seetõttu, et selle toiduga on seotud positiivsed mälestused. Ka retsepte saatnud inimesed tõid välja, et mõni toit teeb neid õnnelikuks just seetõttu, et seda on hästi valmistanud mõni lähedane inimene,» rääkis Peaasi.ee tegevjuht, kliiniline psühholoog Anna-Kaisa Oidermaa.

Peaasi.ee üleskutsele vastanud tõid välja erinevaid toite, mis teevad neid õnnelikuks, kuid enim toodi välja erinevaid kartuliroogi. Populaarsuselt järgmine oli leib, näiteks ahjusoe leib võiga ning mitmel korral mainiti ka kiluvõileiba.

Valiku retseptidest leiab SIIT.

Toidust suurema naudingu saamiseks soovitab Anna-Kaisa Oidermaa proovida päevas vähemalt ühe toidukorra puhul ärksameelset söömist, mis paneb kõik meeled töösse.

«See võib parandada suhet toiduga, kasvatada vaimset heaolu, naudingut toidust ja tänulikkust,» rääkis ta.

Proovi ärksameelse söömise harjutust!

Vii mõte korraks sellele, kes toidu valmistas, kust selle koostisosad pärinevad, kui paljud inimesed on selle sinu lauale tekkimisse panustanud ja kuidas.

  • Vaata, milline see paistab, millise värvi või kujuga see on?
  • Pane silmad kinni ja nuusuta, milliseid seoseid mõttes või tunnetes see tekitab?
  • Puuduta toitu, milline see on sõrmede vahel või suus, pehme, kõva, krõbe…?
  • Mis häält see teeb, kui toitu mälud?
  • Keskendu maitsele, milliseid erinevaid nüansse märkad, magus, soolane, hapu, mõru…?
  • Nüüd proovi märgata – milliseid meeldivaid tundeid sa märkad.

Peaasi.ee kogus õnnelikuks tegevate toitude retsepte käimasoleva vaimse tervise vitamiinikuuri raames. Viienädalase (11.03–14.04) kuuri jooksul keskendutakse igal nädalal ühele vaimse tervise vitamiinile ja jagatakse soovitusi, kuidas selle abil vaimset tervist tugevdada ja vaimse tervise tasakaalu parandada. Sel aastal on vitamiinikuuri fookuses töörõõmu, koolirõõmu ja elurõõmu esile toomine igapäeva toimetuste saginast.

Viis vaimse tervise vitamiini on uni ja puhkamine, tasakaalustatud toitumine, meeldivate emotsioonide kogemine, liikumine ja head suhted.

Vitamiinikuuri jooksul saab täita testi, et välja selgitada, missugust vaimse tervise vitamiini kõige enam vaja on. Vaimse tervise vitamiinide testi saab teha SIIN.

Peaasi.ee algatatud vaimse tervise vitamiinikuur toimub viiendat korda ja seda rahastab tervisekassa.

Peaasi.ee tegeleb vaimse tervise edendamise, probleemide ennetuse, varase sekkumise ja häbimärgistamise vähendamisega meie ühiskonnas. Peaasi.ee on pälvinud oma tegevusega 2020. aasta tervisesõbra tiitli ning presidendi sotsiaaltöö aastapreemia. 2020. aasta lõpus tunnustati Peaasi.ee-d kodanikuühiskonna aasta tegija ja aasta vabaühenduse tiitlitega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles