Avastati üllatav moodus toitumise abil vananemist aeglustada (1)

PM Tervis
Copy
Kõike tasub tarbida mõõdukalt.
Kõike tasub tarbida mõõdukalt. Foto: Shutterstock

Hiirtega tehtud uuring näitas, et asendamatu aminohappe piiratud tarbimine võib aeglustada vananemist ja isegi pikendada eluiga.

Teadlased juurdlevad nüüd, kas need leiud võiksid aidata inimestel parandada elukvaliteeti ja pikendada elu, vahendab Science Alert.

Isoleutsiin on üks kolmest hargnenud ahelaga aminohappest, mida kehas valkude ehitamiseks kasutame. See on ellujäämiseks hädavajalik, kuid kuna meie rakud ei suuda seda nullist toota, peame selle saama allikatest nagu munad, piimatooted, sojavalk ja liha.

Kuid liiga palju head asja ei pruugi samuti olla kasulik. Varem tehtud uuringud, mis kasutasid andmeid aastatel 2016–2017 läbi viidud Wisconsini elanike uuringust, tuvastasid, et dieedi isoleutsiinisisaldus on seotud ainevahetuse toimimisega ja et kõrgema kehamassiindeksiga inimesed tarbivad üldiselt selle aminohappe suuremaid koguseid.

«Teie dieedi erinevate komponentide mõju ulatub kilokaloritest kaugemale, ja oleme keskendunud ühele komponendile, mida paljud inimesed võivad liiga palju tarbida,» selgitas teadlane Dudley Lamming Wisconsini ülikoolist.

«On huvitav ja julgustav mõelda, et toitumise muutus võib avaldada mõju elueale ja ajale, mida me kutsume «tervelt elatud aastateks», isegi kui muudatus tehti keskeas.»

Kõige hiljutisemas uuringus anti hiirtele kas toitu, mis sisaldas 20 tavalist aminohapet, toitu, kus kõiki aminohappeid vähendati umbes kolmandiku võrra, või toitu, kus isoleutsiini vähendati samas koguses.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles