Maovähki aitab seljatada nupukas isikupärastatud moodus

PM Tervis
Copy
Teadlased loovad inimese rakkudest pisikesed organoidid, mis jäljendavad ravi vajavat elundit. Nende abil saab proovida, millise tulemuse annaks üks või teine ravi.
Teadlased loovad inimese rakkudest pisikesed organoidid, mis jäljendavad ravi vajavat elundit. Nende abil saab proovida, millise tulemuse annaks üks või teine ravi. Foto: Shutterstock

Aasia riikides on maovähk üks levinumaid raskeid haigusi. Lõuna-Korea teadlased tegid hiljuti suuri edusamme isikupärastatud maovähiravi loomiseks. Kasutades 3D-bioprintimist, et täpselt kopeerida maovähi rakkude bioloogilist keskkonda, saab prognoosida patsiendi reaktsiooni vähivastastele ravimitele, vahendab Eureka Alert.

Pohangi teadus- ja tehnoloogiaülikooli (POSTECH) ja Yonsei ülikooli koostöös arendati välja veresoontega varustatud maovähi mudel isikupärastatud ravi leidmiseks, kasutades patsiendi rakkudest loodud organoide (PDOsid). Uuringutulemused avaldati rahvusvahelises ajakirjas Advanced Functional Materials.

Kliinilised uuringud, mille eesmärk on hinnata uute ravimite või ravimeetodite efektiivsust, viiakse tavaliselt läbi inimestel. Patsiendi reaktsioonide prognoosimine eelkliinilises faasis on oluline uuringusse sobivate kandidaatide valimisel. See mitte ainult ei aita vähendada ootamatuid kõrvaltoimeid, vaid suurendab ka ravi ja uuringu üldist edu. Probleemseks on näiteks osutunud maovähi patoloogia, kuna kasvajat ümbritseb keerukas keskkond.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles