Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

Toksikoloog selgitab: mida head ja halba on kohvist oodata

Copy
Kohv. Kohvi joomine.
Kohv. Kohvi joomine. Foto: Shutterstock

Märts on kofeiiniteadlikkuse kuu. Case Western Reserve'i ülikooli meditsiinikooli dotsent Ryan Marino on toksikoloog ja uurib erinevate kemikaalide mõju inimorganismile. Ta toob välja mõned tähelepanekud kohvi kohta, kirjutab Medical Xpress

Millised on mõõduka kofeiinitarbimise teaduslikult tõestatud eelised?

Kofeiini tarbimise peamine eelis seisneb ärkveloleku ja erksuse edendamises, mis toimib «jõudlust parandava ravimina» ja mis võib parandada kognitiivset jõudlust (nt tähelepanu, reaktsiooniaega jne). Lisaks sellele on kofeiini tarbimist seostatud teatud seisundite, nagu südamehaigused, diabeet, dementsus, Parkinsoni tõbi ja isegi depressioon, vähenenud riskiga. Oluline on märkida, et need ei ole teadaolevalt kofeiini otsesed mõjud, kuid on tõestatud, et need võivad olla kasulikud. Meditsiinis on kofeiin enneaegsete imikute jaoks väga oluline ravivahend ja seda saab kasutada ka mõne muu probleemi, näiteks peavalude puhul.

Märksõnad

Tagasi üles