Eesti Õdede Liit toetab magustatud joogi maksu kehtestamist ühel tingimusel

PM Tervis
Copy
Anneli Kannus
Anneli Kannus Foto: Sille Annuk

Eesti Õdede Liit toetab magustatud joogi maksu kehtestamist, kui maksu kogumise korraldamine on vähem kulukam kui maksutulu ning tulu kasutatakse laste tervise hoidmiseks.

Õdede liit saatis terviseministrile oma seisukoha magustatud joogi maksu seaduse eelnõu kohta. Liit on veendunud, et iga samm, mis aitab kasvõi eeldatavasti parandada inimeste tervist, on vajalik.

«Samuti oleme kindlad, et üksik samm ei suuda oluliselt mõjutada inimeste valikuid. Magusamaksu põhjuseid ja oodatavat mõju tervisele tuleb oluliselt rohkem kommunikeerida avalikkusele koos teiste meetmetega, mida plaanitakse riigis rakendada, et peatada laste ülekaalulisuse tõus ning vähendada täiskasvanutel ülekaalu,» kirjutas õdede liidu president Anneli Kannus tagasisides terviseministrile.

Eesti Õdede Liit toetab magustatud joogi maksu kehtestamist, kui maksu kogumise korraldamine on vähem kulukam kui maksutulu ning tulu kasutatakse laste tervise hoidmiseks. Tootjate poolt toodete märgistamisel võiks kaaluda 100 ml või 100 g kohta toote toitainete ja energiasisalduse kõrval, konkreetse toote mahule vastava lõpp-kaloraaži selget märkimist. Pakenditel märgitud kaloraaž portsioni, mitte pakendi mahu kohta (eriti nn snäkkide puhul), mis mõjub tarbijale pigem eksitavalt, kirjutab Med24.

«Ühtlasi pooldame magustatud piimatoodete ning alkohoolsete jookide valmistamiseks kasutatavate magusjookide maksustamist. Ei poolda täismahla maksustamist, millele ei ole lisatud suhkruid ega magusaineid ning mille hinnad on juba täna kõrged,» lisas Kannus. «Magusamaksu kehtestamisel võiks kaaluda toetava meetmena puu- ja juurviljadele käibemaksu alandamist, et soodustada paremaid valikuid. Eesti tervishoid on üle koormatud. Elanikkonna vananemine ja ootuste tõus tervishoiule kasvatab koormust veelgi. Inimese enda panus ja vastutus oma tervise eest peab suurenema ning selleks on vaja teadlikkust kasvatada.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles