Kevadpühade ajal süüakse tavapärasest oluliselt rohkem keedetud mune. Mida aga sisaldab üks keedetud kanamuna?
Mida sisaldab keedetud kanamuna?
Tervise Arengu Instituudi toitumisspetsialistide sõnul on ütlus, et kuna munad sisaldavad palju kolesterooli, tuleks nende söömisest loobuda, müüt. Munarebu sisaldab küll palju kolesterooli, kuid vere kolesteroolitaset tõstab pigem suur küllastunud rasvhapete sisaldus toidus. Muna sisaldab rikkalikult vitamiine, munavalk on väga kõrge toiteväärtusega. Terve inimene võib riskivabalt süüa 3–4 muna nädalas.
Jaanus Hämmal Eesti maaülikooli veterinaarmeditsiini ja loomakasvatuse instituudist on maamajandusteabekeskuse Pikk kodulehel kirjutanud, et kõigi organismi arenemiseks ja kasvamiseks vajalike toitainete sisalduse tõttu võib muna pidada inimese jaoks üheks väärtuslikumaks toiduaineks.
100 grammis keedetud kanamunas on:
Energiat 143 kcal
Vett 75 g
Rasvu 10.3 g
Valke 12.5 g
Kiudaineid ei ole
Rasvhappeid kokku 8.6 g
Küllastunud rasvhappeid 2.7 g
Monoküllastumata rasvhappeid 4 g
Polüküllastumata rasvhappeid 1.9 g
Trans-rasvhappeid ei ole
Kolesterooli 360 mg
Naatriumi 132 mg
Kaaliumi 130 mg
Kaltsiumi 57 mg
Magneesiumi 13 mg
Fosforit 210 mg
Rauda 2.5 mg
Vitamiin A 263 µg
Foolhapet 52 µg
Niatsiini ekvivalent kokku (B3) 3.1 NE
Biotiini (B7) 16 µg
Vitamiin D 2.9 µg
Vitamiin B12 2.3 µg
Munas on veel mõningal määral mitmeid teisigi mineraale ja vitamiine. Üks keskmine kanamuna kaalub 55 grammi.
Allikas: TAI toitumisportaal