Psühhiaatriliste ravimite kättesaamiseks tuleb minna läbi tule ja vee (1)

Jaana Otsa
, ajakirjanik
Copy
Ravimiamet soovitab, et ärevuse ning uneprobleemide korral ei tohiks bensodiasepiine ja Z-ravimeid kasutada esmavaliku ravina või ainsa raviviisina. Alati tuleks kaaluda ka nõustamisteraapiat ning muid mittemedikamentoosseid raviviise.
Ravimiamet soovitab, et ärevuse ning uneprobleemide korral ei tohiks bensodiasepiine ja Z-ravimeid kasutada esmavaliku ravina või ainsa raviviisina. Alati tuleks kaaluda ka nõustamisteraapiat ning muid mittemedikamentoosseid raviviise. Foto: Shutterstock

Aeguma hakkavat retseptiravimit on vaja pikendada. Kuid mida teha siis, kui arst on puhkusel ja perearsti asemel vastab robot? Nii kirjeldab juhtunut patsient, kes pidi läbima ühe psühhiaatrilise ravimi kättesaamiseks pika teekonna. Ilmselt ei juhtu selliseid olukordi esimest ja paraku ka mitte viimast korda. 

Vaimsete ja füüsiliste haiguste vahele saab aina enam tõmmata võrdusmärgi. Psühhiaatriliste haiguste käsitlemisel ollakse küll Eestis veel lapsekingades, kuid üha rohkem on hakatud teadvustama erinevate diagnooside olemasolu ja ravi. 

«Selles olukorras oli küll tunne, et kirjutan ennast alternatiivina hullumajja sisse,» kommenteerib anonüümseks jääda sooviv psühhiaatrilise taustaga patsient. «Nii ju on, et kui oled statsionaaris, tuleb mingi hoog peale ja hakkad märatsema, siis hakatakse kohe kühvlitega neid rohtusid ette lükkama. Niisama ei saa midagi.»

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles