Kas kurguvalu aitab paremini leevendada mentool, soe piim või mesi?

BENU Apteek
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Kurguvalu on väga sage terviseprobleem, mis inimesi kevadperioodil vaevab. Siiski esineb selle leevendamisel ka eksiarvamusi, mida apteekritel pidevalt ümber lükata tuleb. Kuidas kurguvalu leevendada ja milliseid rahvatarkuse võtteid kindlasti vältida, räägib BENU apteegi farmatseut Anton Ojamaa.

Anton Ojamaa sõnul ringleb kurguvalu leevendamisega seoses inimeste seas palju müüte: näiteks arvatakse sageli ekslikult, et valu puhul tuleb juua väga kuuma jooki, mis bakterid ära kõrvetaks. «Vanasti soovitati kõrivalu puhul juua ka sooja või lausa kuuma piima. Samuti kästakse panna sall ümber kaela või süüa hästi palju mett,» loetles ta.

Tuleb aga teada, et sellised soovitused üldjuhul kurguvalu paranemisele kaasa ei aita. «Kuum piim ei ole hea abivahend ega aita paranemisele kaasa, kuna katab limaskesta kihiga, mis takistab teiste toimeainete tööd ning limaskestal paranemast. Ka liiga kuuma teed juua pole kasulik, seda ka tervel inimesel, kuna see põletab ja kahjustab limaskesta. Samuti tuleks sellest hoiduda palaviku korral. Mett võib küll süüa, aga väikeses koguses ning samuti ei tohiks seda kuuma joogi sees lahustada,» selgitas farmatseut.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles