Ole teadlik! Need tegevused suurendavad hemorroidide tekkeriski

PM Tervis
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Hemorroidaalkude on kõikidel inimestel. See on pärakupiirkonna normaalne kude, mis kaitseb anaalkanalit ning aitab vältida pidamatust. Normaalne hemorroidaalkude endast märku ei anna, probleemid tekivad, kui hemorroidid ehk päraku veenikomud hakkavad suurenema.

Algstaadiumis hemorroidide korral esineb pärakupiirkonnas ebamugavus- ja raskustunne. Edasi võivad iseloomulikud sümptomid olla sügelus, põletustunne ja valu roojamise ajal, samuti on võimalik verejooks. Ilma ravita võivad algstaadiumis hemorroidid progresseeruda ja avalduda sügeluse, pärakulõhede ja sõlmede väljalangemisena. Võimalik on lima eraldumine pärasoolest, roojapidamatus, pikaajaline rektaalne verejooks ja pärasooleveenide tromboos.

Samas on ka inimesi, kellel pole üldse kaebuseid. Endal hemorroide kahtlustades soovitame juba algstaadiumis perearsti poole pöörduda, mitte hakata ise ravima. Oluline on leida hemorroidide tekkepõhjus ning vastavalt sellele teha muudatusi oma elustiilis. Kui hemorroidid diagnoositakse hilisemas staadiumis, on lahendus medikamentoosne ravi, raskematel juhtudel kirurgiline ravi, edastab Confido blogi

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles