Peaasi.ee ja RMK kutsuvad vaimse tervise vitamiinimatkadele

PM Tervis
Copy
Liikumine toob rõõmu.
Liikumine toob rõõmu. Foto: Shutterstock

Peaasi.ee ja RMK kutsuvad laupäeval, 6. aprillil vaimse tervise vitamiinimatkadele, et märkamise, arutamise, jagamise ja jalutamise abil tugevdada oma vaimset tervist. Kokku toimub Eestis viis matka.

«On leitud, et juba 20 minutit looduses rahustab. Väljas aja veetmine, eriti loodusrohketel aladel, võib vähendada südame löögisagedust ja kurnatust, mis tekib rohkel keskendumisel ja vaimse töö tegemisel. Väheneb ka stress ning paraneb üleüldine tervis,» selgitas Peaasi.ee koolitaja Umberto Dorus Geerts, kes on giidiks Valgejärve matkarajal.

«Jagame mõtteid, kuidas stressi ja pingetega toime tulla ning igapäevaellu rohkem fookust ja jaksu tuua,» rääkis ta matka kohta.

Peaasi.ee psühholoog Kerttu Leimann, kes on giid Altja matkarajal, jagab matkal praktikaid, kuidas oma ellu rohkem teadvelolekut tuua.

«Uuringud on näidanud, et teadveloleku harjutamine vähendab kortisooli taset kehas, mis on seotud stressiga. Teadvelolek aitab luua distantsi stressirohkete mõtete ja tunnete ning nendega seotud reaktsioonide vahel. See võimaldab paremini hakkama saada elu väljakutsetega ning vähendada üldist stressi ja ärevust,» rääkis Kerttu Leimann.

RMK külastuskorralduse osakonna juhataja Marge Rammo lisas, et Eesti inimesed armastavad looduses käia.

«2023. aastal tehti RMK hallatavatele puhke- ja kaitsealadele kolm miljonit külastust,» kinnitas ta.

Looduses liikujate arv saavutab haripunkti suvel, kuid Rammo sõnul pakub ka varakevadine mets avastamisrõõmu ning hingekosutust.

«Alati tagab parima matkaelamuse hea ettevalmistus, mugav ja ilmaga sobiv riietus ning sama olulised on jalanõud, sest rajad võivad paiguti olla märjad ja porised,» lisas Marge Rammo.

Nii vitamiinimatkade kui ka kõigi teiste RMK radade kohta saab infot RMK Loodusega koos leheküljelt.

Sealt leiab ka juhiseid kohalesaamiseks ning nõuandeid looduses liikumise ja käitumise kohta.

Kokku toimub viis matka, millest kaks on sobilikud väikelastega matkamiseks ning Valgejärve matkarajale oodatakse ennekõike mehi.

  • Vitamiinimatk Harjumaal Valgejärve matkarajal (6,5 km). Sellele matkale oodatakse eelkõige mehi, aga oodatud on ka teised huvilised. Matkajuht on Peaasi.ee koolitaja Umberto Dorus Geerts.
  • Vitamiinimatk Lääne-Virumaal Altja matkarajal (3 km). Matkajuht on psühholoog, Peaasi.ee meeskonnaliige Kerttu Leimann. 
  • Vitamiinimatk Tartumaa Emajõe õpperajal (3 km). Matkajuht on psühholoog, Peaasi.ee koolitaja Teili Toms.
  • Vitamiinimatk Harjumaal Aegviidu Sõõriksoo loodusrajal (1,5 km) on sobiv just väikelastega peredele, aga oodatud on ka teised huvilised. Matkajuht on kliiniline psühholoog, Peaasi.ee koolitaja Anna Nõmmik.
  • Vitamiinimatk Viljandimaal Parika väikejärve matkarajal (3 km) on sobiv just väikelastega peredele, aga oodatud on ka teised huvilised. Matkajuht on Peaasi.ee koolitaja, meeskonnaliige Heli Luik.

Peaasi.ee ja RMK koostöös toimuvad vitamiinimatkad on osa viienädalasest vaimse tervise vitamiinikuurist, mille jooksul keskendutakse igal nädalal ühele vaimse tervise vitamiinile ja jagatakse soovitusi, kuidas selle abil vaimset tervist tugevdada ja selle tasakaalu parandada. Viis vaimse tervise vitamiini on uni ja puhkamine, tasakaalustatud toitumine, meeldivate emotsioonide kogemine, liikumine ja head suhted.

Vitamiinikuuri jooksul saab täita testi, et välja selgitada, missugust vaimse tervise vitamiini kõige enam vaja on. Vaimse tervise vitamiinide testi saab teha siin.

Peaasi.ee algatatud vaimse tervise vitamiinikuur toimub viiendat korda ja seda rahastab tervisekassa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles