Miks kimbutavad kõhugaasid just puhkuse ajal? Kuidas neist vabaneda?

Sisuturundus
, reklaamartiklite toimetaja
Copy
Foto: Shutterstock

Reisidel võime tihti kogeda mitmesuguseid kõhuprobleeme, nagu näiteks kõhugaasid või -puhitused. See tervisehäda võib tekitada ebamugavaid olukordi, sotsiaalset ärevust ja ülemäärast stressi. Reisimisel võivad kõhuprobleemid olla tingitud sundasendis istumisest, meile võõramaiste toitude ja jookide tarbimisest, erinevate maade hügieenistandarditest kui ka kliimast. Kuidas oleks reisil olles mõistlik kõhuhädasid leevendada ning neid ennetada?

 

Enamik meist armastab külastada kaugeid sihtkohti või avastada uusi piirkondi. Väljavalitud sihtkohtadesse reisides oleme sageli sunnitud veetma pikalt aega istuvas asendis, mis ei soodusta tavapärast seedimist. Lisaks võivad seedimisele halvasti mõjuda ka reisiärevus, lennuhirm ja ettearvamatud olukorrad.

Võõraid riike külastades soovime kogeda erinevaid toiduelamusi, tarbida teistsuguseid toite ja jooke, süüa rohkem snäkke jpm. Seedesüsteemi võivad aga meie organismile harjumatud toidud häirida ning viia soolestiku mikrofloora tasakaalust välja. Seedimata toit maos ja sooltes on hea keskkond bakterite levikuks ja gaaside tekkeks. Gaasid, mis jäävad väikeste mullidena seedetrakti limasse ja toidumassi kinni, tekitavadki kõhupuhitust ja ebamugavustunnet.

Seedesüsteemile võib mõju avaldada ka kohalik kliima.

Sagedasteks reisidel esinevateks seedehäireteks saab pidada:

  • Kõhuvalupaljud seedehäired väljenduvad kõhuvalu, kõhukrampide, tuima valu või puhitustunde näol.

  • Kõhulahtisust – kõhulahtisus on sooletegevuse muutus. Vedeliku imendumise vähenemine või vedeliku soolde eritumise suurenemine muudab väljaheite vedelamaks. Seda põhjustavad peamiselt bakterid. Äge kõhulahtisus võib kesta 2-3 nädalat.

  • Refluksi ja kõrvetisi – maohape võib liikuda tagasi kurku, jättes suhu hapuka maitse. Ka kõrvetav tunne rinnaku ja südame piirkonnas on kõrvetiste sümptomiks.

  • Gaase ja kõhupuhitust – 30% üldpopulatsioonist kannatab kõhupuhituse ja -gaaside käes. Gaaside teket seedetraktis põhjustab imendumata toit.

Lisaks reisimisele võivad seedeprobleemid samuti alguse saada mitmetest muudest põhjustest, nagu näiteks liiga kiire söömine, ülemäärase õhu alla neelamine, stress, hormonaalse tasakaalu häired, mõningate ravimite tarvitamine, toiduallergiad, menstruatsioon või rasedus.

Kuidas leevendada kõhupuhitust ja -gaase?

Kindlasti tasuks enne reisile minekut külastada apteeki ning leida sobivad käsimüügiravimid, mida on reisil olles kerge manustada ja mis aitavad hoida seedimist korras. Apteegist leiab käsimüügiravimeid kapslite või graanulitena, mida on mugav kaasas kanda ja lennureisil väiksesse kotti pista. Graanuleid saab manustada ka ilma joogiveeta. Alternatiivselt aitab kõhupuhitusi ja -gaase leevendada kõhumassaaž, teatud toiduainete vältimine (kui olete kindlaks teinud, millised toidud gaase põhjustavad) ja füüsiline aktiivsus, sest liikumine on soolte tegevusele hea. Kõike seda silmas pidades saate reisil olles end kindlalt tunda ja seda nautida.

Lisaküsimuste korral saab konsulteerida apteekri või perearstiga.

 
Copy
Tagasi üles