Kuidas aidata imikut gaasivalude korral ja mis osa selles on ‘valgel müral’?

Sisuturundus
, reklaamartiklite toimetaja
Copy
Foto: Shutterstock

Iga lapsevanem, kes on näinud gaasivaludes beebit, teab täpselt, kui keeruline on last rahustada ja tema valusid leevendada. Lapse kõht võib olla punnis või pinges ning selle kõigega kaasneb kõrgetooniline ja lohutamatu nutt. Kuidas imikut sellisel perioodil toetada ning milliseid lahendusi leiab apteegist?

 

Suurele enamusele imikutest on gaasivalud ehk koolikud sagedane ja ebameeldiv kogemus, mis tuleb oma arenguetapis ületada. Kuna seedesüsteem ei ole veel korralikult välja arenenud, tekitavad gaasivalud imikule märkimisväärset ebamugavustunnet ja valu.

Beebi saab valu väljendada vaid läbi reaktsioonide, seega kaasneb gaasivaludega tavaliselt lapse vali ja läbitungiv nutt. Gaasivaludest võivad anda märku ka lapse punnis kõht, söögiisu vähenemine, jalgade kõhu poole tõmbamine, unehäired ja punane nägu.

Selleks, et lapse gaasivalusid leevendada, võivad lapsevanemad kasutada erinevaid võtteid, nagu näiteks:

  • pärast lapse toitmist võiks lapse tõsta püstisesse asendis, et allaneelatud ülemäärane õhk saaks väljuda;
  • võib proovida avaldada õrna survet lapse kõhule, millel on sageli rahustav ja valusid vähendav toime;
  • beebi asetamine selili asendisse ning vaikselt beebi jalgadega jalgrattasõidule omaste liigutuste tegemine;
  • kõhumassaaži tegemine (mitte enne kui 20-30 minutit peale söögikorda).
  • stressi vähendamisele aitab alati kaasa lapse süles hoidmine, millel on lõdvestav toime.

(Healthline, 2021)

Tõhusaks lapse rahustamise meetodiks on ka valge müra. Valgeks müraks peetakse monotoonseid helisid, näiteks vihma sahin, mere kohin või hoopis mõne kodumasina tekitatud heli, nagu tolmuimeja, pesumasina, õhukonditsioneeri jpm. seadmete töötamise hääl.

Niinimetatud valgel müral on beebile rahustav toime, sest see sisaldab helisagedust, mida beebi on harjunud ema kõhus kuulma. Müra tase peaks jääma 50-67 detsibelli vahemikku. Samuti on praegusel ajal saadaval mitmeid spetsiaalseid seadmeid ja mobiilirakendusi, mis mängivad erinevaid valge müra variatsioone.

Rinna ja piimaasendajaga toidetavatel beebidel on gaasivalusid tähendatud samal määral. Imiku kõhu tervis sõltub suuresti ka ema toitumisest. On välja selgitatud, et näiteks lehmapiima eemaldamine ema toidumenüüst, aitab vähendada imiku kõhugaase. Lisaks soovitatakse menüüst välja jätta kohv, kofeiin, šokolaad, teised piimatooted ja loomulikult alkohol.

Harilikult mööduvad imikutel gaasivalud peale kolmandat või neljandat elukuud.

Millist abi leiab apteegist?

Apteegist leiab beebidele mõeldud käsimüügiravimeid, mis aitavad leevendada imiku gaasivalusid. Ravimeid saab manustada mugavalt tilkadena. Lisainfo saamiseks tasuks konsulteerida apteekriga.

Kuigi enamikel juhtudel on gaasivalud üsna kahjutud ning 3-4 kuu jooksul mööduvad, tuleks arsti poole pöörduda kui laps nutab ülemääraselt, tal on pikad nutuhood (kolm või enam korda päevas), laps ei söö, ei pissi ega rooja regulaarselt.

Copy
Tagasi üles