Beebil esimesed hambad tulekul? Kuidas leevendada sellega kaasnevat valu ja ebamugavustunnet?

Sisuturundus
, reklaamartiklite toimetaja
Copy
Foto: Shutterstock

Beebi esimesed hambad tekitavad elevust igas peres, kuid paraku võivad sellega kaasneda unetud ööd ja närvesöövad üleelamised, mis mõjutavad lisaks beebidele ka lapsevanemaid. Beebi võib tavapärasemast rohkem nutta, olla ärritunud, tema söögiisu võib olla langenud ning uni häiritud – kõik need tegurid võivad viidata esimeste hammaste tulekule. Milliseid märke jälgida ning kuidas last aidata?

Kuigi lapse sündides pole esimesi hambaid koheselt märgata, on need tegelikult olemas juba enne sündi. Lõualuus peidus olevad hambaalged annavad endast tavaliselt märku 4-12 elukuu vanuses, kus esimesed hambad hakkavad igemetest välja pressima. Pisikesed hambaalged arenevad hiljem piimahammasteks. Kui mõne beebi puhul on protsess vähem valulikum ning suuri muutusi beebi käitumises pole märgata, siis teistele võib hammaste tulek tekitada suurt valu ja ebamugavustunnet. Kuna beebi ei oska ennast veel sõnaliselt väljendada, siis lasub lapsevanematel oluline roll selgitada välja lapse mure põhjused.

Kuidas tunda ära, et beebil on tulemas esimesed hambad?

Enamik lapsevanemaid peab imiku esimeste hammaste tulekut oluliseks arenguetapiks. Esimeste hammaste lõikumisega võivad kaasneda järgmised sümptomid:

  • Laps tunneb valu ning mõned kohad tema igemetel on punased ja paistes, viidates põletikule.
  • Laps on tavapärasest rohkem tundlikum, ärrituvam ning nutvam.
  • Söögiisu langus.
  • Sõrmede või mänguasjade suhu panemine, et neid närida.
  • Süljevoolus on oluliselt suurenenud.
  • Mõnel lapsel võib tekkida suu ümber lööve.
  • Kehatemperatuuri väike tõus.

Kuidas lapse valu leevendada?

Hammaste lõikumisest tingitud valu ja ebamugavustunde leevendamiseks kasutatakse nii farmakoloogilisi kui mittefarmakoloogilisi meetmeid. Tihti kasutatakse neid omavahel kombineeritult. Kindlasti tasuks esmalt pöörduda ka apteeki, kust leiab spetsiaalseid beebide igemegeele. Need bioadhesiivsed igemegeelid moodustavad lõikuva hamba tõttu kahjustunud igeme limaskestale kiiresti nähtamatu kaitsekihi, mis leevendab koheselt valu ja ebamugavust. Geelide looduslikud koostisosad aitavad vähendada valu ja punetust. Osa saadaval olevatest igemegeelidest on varustatud pehmete silikoonharjastega aplikaatoriga, millega on toodet mugav ja hügieeniline manustada ning samal ajal saab õrnalt masseerida beebi igemeid.

Teiste seas leiab valu leevendamiseks ka järgnevaid nippe:

  • Närimisrõnga kasutamine – närimisrõnga hammustamisel tekkiv surve aitab ajutiselt valu vähendada (võimalusel võiks plastiku asemel proovida silikoonist või lateksist valmistatud tooteid).
  • Beebi igemete masseerimine puhta sõrmega.
  • Märja käteräti kasutamine – esmalt tuleks teha käteräti ots märjaks, seejärel asetada 15-30 minutiks sügavkülma. Seejärel saab lasta seda lapsel närida.
  • Kui laps on juba kokku puutunud tahkete toiduainetega, võib kasutada ebamugavustunde vähendamiseks külmutatud banaani või marju.
  • Kui laps on vähemalt 6-9 kuu vanune, saab lapsele pakkuda ka tassikest jahedat vett.

Hammaste tulek on pikaajaline protsess, mis võib kesta üle kahe aasta. Alates kolmandast eluaastast on lapsel piimahambad juba suus ning temaga peaks regulaarselt hakkama külastama hambaarsti, soovitatavalt vähemalt kaks korda aastas.

Lisaküsimuste korral saab aidata nii apteeker, pere-, laste- kui ka hambaarst.

Copy
Tagasi üles