Miks tekivad suuhaavandid ja kuidas neid ravida?

Sisuturundus
, reklaamartiklite toimetaja
Copy
Foto: Shutterstock

Suuhaavandid on sagedaseks probleemiks, mis tekivad aeg-ajalt, põhjustades valu- ja ebamugavustunnet. Nende tekkepõhjused ei ole täpselt selged, kuid soodustavateks teguriteks peetakse näiteks stressi, ebapiisavat suuhügieeni või teatud haigusi. Samuti võivad nende probleemidega olla rohkem seotud breketi- ja proteesikandjad. Mida oleks kasulik suuhaavandite kohta teada ning kuidas neid ravida?

Suuõõs on kaetud limaskestaga, sisaldades palju erinevaid retseptoreid, mida vajame maitse-, puute- ja temperatuuritundlikkuse tajumiseks. Kui suutervis on häiritud ja on tekkinud suuhaavandid, võime hakata tundma valu- ja ebamugavustunnet. See võib häirida igapäevategevusi, nagu rääkimine, neelamine, söömine või joomine.

Miks tekivad suuhaavandid?

Suuhaavandid võivad tekkida ootamatult 2–6 korda aastas ning nad paranevad keskmiselt 4–7 päevaga. On täheldatud, et suuhaavandeid esineb rohkem noortel inimestel ja naistel.

Üks suuhaavandite tekkepõhjus võib olla halb suuhügieen. Halva suuhügieeni korral on suuõõne mikrofloora tasakaal häiritud ja bakterid toodavad toksiine, mis omakorda ärritavad igemeid ning põhjustavad põletikke. Erinevad suuhaavandid võivad tekkida ka breketite või proteeside kandmisest, võivad olla geneetilised või viidata ka mõnele haiguslikule seisundile. Ortodontilistest abivahenditest põhjustatud haavandid on aga kergemini tuvastatavad ja nendest saab kiiremini vabaneda.

Millised on kõige sagedamad suuhaavandid?

Suuõõne kahjustustest on enim levinud aftid, aftoosne stomatiit ja väiksemad suulimaskesta kahjustused.

  • Aftid – aftid on ümmarguse või ovaalse kujuga väiksed, sageli huulte sisepinnal, suulael või keelel ja selle ümbruses märgatavad haavandid. Need on sageli ümbritsetud punetava ja põletikulise alaga. Aftid on eri suurusega ja paiknevad erinevates suuõõne piirkondades. Nende tekkepõhjused ei ole täpselt teada, kuid oletatavateks põhjusteks peetakse näiteks varasemaid suulimaskesta traumasid (breketitest või proteesidest põhjustatud tegurid), mõne konkreetse toiduaine tarbimist, stressi ja geneetilist eelsoodumust. 40 protsendil inimestest, kellel aftid korduvad, esineb neid perekonnas. Aftid võivad olla ka mõne teise terviseprobleemi sümptomiks, seega, kui need esinevad, tasuks konsulteerida arstiga.
  • Aftoosne stomatiit – aftoosne stomatiit on haigus, mis esineb kuni 20 protsendil täiskasvanud elanikkonnast. Haavandid on enamasti hästi piiritletud, kujult munajad või ümmargused, meenutades ville. Haavandi põhi on tavaliselt hallika või kollaka värvusega. Nende suurus varieerub sõltuvalt haavandi tüübist ja see võib ulatuda mõnest millimeetrist kuni ühe sentimeetrini. Korduv aftoosne stomatiit on väga levinud. Põhjused on samuti ebaselged, kuid tõenäoliselt võib see probleem olla seotud immuunsüsteemi häiretega, stressi ja aneemiaga või on tingitud suitsetamisest. Haigus võib viidata ka Crohni tõvele, haavandilisele koliidile, HIV-nakkusele või mõnele teisele tõsisemale terviseprobleemile (National Library of Medicine, 2024).
  • Väiksemad suulimaskesta kahjustused – väiksemaid suulimaskesta kahjustusi põhjustavad kergemad tegurid, näiteks kogemata enda hammustamine, breketite hõõrdumisest tekkinud vigastused (huulte ja põskede hõõrdumine breketi traatide vastu), halvasti istuvad proteesid, mis võivad põhjustada traumaatilisi haavandeid luuharjadele, kui limaskest surutakse proteesi ja luu vahele. Tulemuseks on tursed, punetus ja haavandid, mis on sageli valulikud.

Kuidas ennetada suuhaavandeid?

Suuhaavandite ennetamiseks tuleb pöörata tähelepanu õigele suuhooldusele. Hambaid tuleks pesta kaks korda päevas ning kasutada selleks vastavaid tooteid. Samuti aitab suuõõne tervist hoida tervislik toitumine. Tuleks tarbida piisavalt vedelikke, võimalusel vältida suhkrurikkaid tooteid (kommid, moos, rafineeritud tooted) ja vältida tasuks ka happelist toitu (vein, puuviljamahlad). Suuõõs on justkui peegel, mis viitab inimese tervislikule seisundile ning annab sellest hea ülevaate.

Millised tooted aitavad suuhaavanditega seotud valu leevendada?

Apteegist leiab suuhaavandite raviks erinevaid tooteid, mis aitavad kiiresti valu leevendada ja haavandite paranemisprotsessi kiirendada. Need tooted moodustavad suuõõne limaskestale kinnitudes bioadhesiivse kile, mis katab paljastunud närvilõpmed ning soodustab kahjustunud kudede loomulikku paranemist. Enamiku toodete eesmärk on mitte ainult suuhaavandite ravimine, vaid ka uute episoodide ennetamine. Tooteid saab soetada nii geeli kujul kui pihustatava spreina. Täpselt teile sobiva toote väljavalimiseks tasuks pidada nõu apteekriga. Kui suuhaavandid ei parane 10 päeva jooksul, tuleks ühendust võtta arsti või hambaarstiga.

Copy
Tagasi üles