Veenilaiendid ja pindmiste veenide põletik – mis need on ja kuidas nendega seotud sümptomeid leevendada?

Sisuturundus
, reklaamartiklite toimetaja
Copy
Foto: Shutterstock

Kui veenilaiendid tekitavad muret, siis tea, et sa ei ole üksi! Alajäseme veenilaiendid, ehk varikoos, on laialt levinud krooniline seisund jala veenidel.

Veenilaiendid võivad puudutada igas vanuses ja erineva aktiivsustasemega inimesi, nii naisi kui mehi. Erinevate allikate andmetel on varikoosi esinemissagedus 20-30%, mis tähendab, et probleem esineb ligikaudu kolmel inimesel kümnest. Enamusel veenilaiendite all kannatajatest on tegemist nii-öelda kosmeetilise probleemiga – st. puuduvad ebamugavad kaebused, kuid eelkõige häirib jala väljanägemine.

Veenilaienditega võib aga kaasneda tromboflebiit, ehk pindmiste veenide põletik. Sel puhul tekivad aeglustunud verevoolu ja väikeste veresoonte seinte kahjustuste tõttu soonesisesed verehüübed (trombid), millele lisandub põletik. Selle haiguse peamisteks sümptomiteks on valulikkus, punetus ning tursed veeni piirkonnas. Pindmiste veenide põletik võib tekkida ka ilma varasemalt esinevate veenilaienditeta, näiteks olukorras, kui jalad on pikka aega paigal – lennureisi tõttu või mõne muu põhjuse läbi, kus tuleb pikalt istuda/seista. 

Miks tekivad pindmiste veenidega seotud haigused?

Veeniprobleemid tekivad erinevatest teguritest ning võivad samuti olla geneetilised. Need võivad tekkida näiteks kehakaalu tõusust, jala kahjustustest, operatsioonist, varem esinenud trombidest, raskuste tõstmisest, istuvast eluviisist, pidevalt jalgadel seismisest ja tekkida ajutiselt ka raseduse ajal.

Mida saab ise teha selleks, et veenilaiendeid ja pindmiste veenide põletikku ennetada?

Veenilaiendeid ja pindmiste veenide põletikku on lihtsam ära hoida kui ravida. Esmatähtis on tervislik eluviis, tasakaalustatud toitumine, piisav liikumine ja alkoholist ning suitsetamisest hoidumine. Pindmise venoosse puudulikkuse tekke ja süvenemise vastu on abiks ka spetsiifiliste võimlemisharjutuste tegemine. Isegi 10-15 minutit päevas harjutustele pühendumist aitab turseid ja pingeid jalgades vältida. Harjutustena soovitatakse näiteks varvastele tõusu, jalatõsteid küljelt küljele või jalgrattasõidu harjutusi. Veenihaiguste teket aitab vältida ka kiudainete rikka toidu tarbimine, sest parajas koguses tarvitatult, aitab see vältida kõhukinnisust, millega kaasneb kõhuõõnesisese rõhu tõus ja venoosse süsteemi ülekoormus. Lisaks võiks piisavalt tarbida puu-ja köögivilju, millel on põletikuvastane toime ning vereringesüsteemi toetavad omadused.

Pindmiste veenide põletikku, ehk tromboflebiit, ja sellega kaasnevat veenilaiendite teket saab ennetada. Selleks soovitatakse kasutada tugisukkasid, mis toetavad vereringet jalgades, aidates enim seisva või istuva eluviisiga inimesi. Need sobivad kasutamiseks juba tekkinud veenilaiendite korral või nende ennetamiseks.

Milliseid ravimeid leiab apteegist veenilaienditest ja tromboflebiidist põhjustatud ebamugavate sümptomite leevendamiseks?

Pindmise veenipõletiku korral on tähtis hinnata haiguse ulatust. Kõige lihtsam võimaluse selleks on visuaalne vaatlus, kuid arst võib kasutada ka ultraheliuuringut. Kui punetav ning katsudes valulik ala ei laiene, siis on tavaliseks praktikaks lokaalne ravi geeliga, mis on saadaval apteegi käsimüügis. Geelil on turseid ja valu vähendav ning põletikuvastane toime. Lisaks on näidustatud kompressioonravi (tugisukad) ning kui valu endiselt häirib, saab kasutusele võtta mittesteroidsed põletikuvastased valuvaigistid. Sobivad valikud aitab teha apteeker.

Antibakteriaalne ravi ei ole esmavalik ning selle määramise otsustab vajadusel arst.

Pindmisest veenipõletikust paranemine võib võtta aega mitu nädalat või isegi kuud.

Kui teil esineb jalgade valu või turset, tasub pidada nõu arsti või apteekriga.

Copy
Tagasi üles