Rohkem kui 80 protsenti inimestest kannab mõnel eluetapil seda viirust

PM Tervis
Copy
Sugulisel teel enimlevinud viiruse HPV vastase vaktsineerimise ja emakakaelavähi sõeluuringuga saaks Eestis igal aastal hinnanguliselt ära hoida umbes 200 vähijuhtu.
Sugulisel teel enimlevinud viiruse HPV vastase vaktsineerimise ja emakakaelavähi sõeluuringuga saaks Eestis igal aastal hinnanguliselt ära hoida umbes 200 vähijuhtu. Foto: Shutterstock

Tartu Ülikooli Kliinikumi arst-õppejõud onkoloogia erialal ja Tartu Ülikooli nooremteadur Sandra Kase rääkis portaalis Med24 HPV-ga seotud ohtudest. 

Enamasti räägitakse inimese papilloomiviirusega ehk HPV-ga seotud emakakaelavähist, kuid vähem teatakse, et sellega seostatakse ka pea- ja kaela kasvajaid ning häbeme-, tupe, anaalkanali-ja peenisevähki. Teadusuuringud näitavad seost ka kopsu-, söögitoru- ja nahakasvajatega, mille puhul HPV on riskifaktoriks. 

Arvatakse et umbes viis protsenti kõikidest maailmas diagnoositud vähijuhtudest aastas on seotud mõne kõrgriski HPV-tüve nakkusega. Eestis diagnoositakse aastas umbes 300 HPV-st tingitud kasvajajuhtu aastas ning nende patsientide ravile kulub umbes seitse miljonit eurot. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles