Euroopat proovitakse säästa võimalikust haiguspuhangust

PM Tervis
Copy
Vahel levivad loomade gripiviirused ka inimestele.
Vahel levivad loomade gripiviirused ka inimestele. Foto: Shutterstock

Haiguste ennetamise ja tõrje Euroopa keskus (ECDC) ja Euroopa toiduohutusamet (EFSA) tõid välja tegurid, mis aitavad kaasa gripiviiruste A(H5N1) võimele levida tõhusalt inimeste seas, suurendades nende pandeemiapotentsiaali. Aruandes käsitletakse ka seda, milliseid leevendusmeetmeid saaks kasutada, et vähendada ohtu inimeste tervisele.

Gripiviirused on Euroopa Liidu metslindude populatsioonide hulgas endiselt levinud, põhjustades lindude märkimisväärset haigestumist ja surma. Täheldatud on levikut linnu- ja imetajaliikide vahel, sealhulgas karusloomafarmides, kus on teatatud haiguspuhangutest.

Nakatunud lindudelt viiruse inimestele ülekandumine on endiselt haruldane sündmus, Euroopa Liidus ei tuvastatud ühtegi inimese nakatumist, ütles ECDC hingamisteede viiruste peaekspert Angeliki Melidou. «Sellegipoolest tekitab muret linnugripiviiruste potentsiaal inimestega kohaneda ja põhjustada pandeemiat. Seetõttu on otsustava tähtsusega pidev valvsus, valmisolekualased jõupingutused ja parem arusaamine põhjustest.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles