Professor Viigimaa: mehed kipuvad sööma liialt rasvast toitu

BNS
Copy
15.06.2022 Tallinn dr Margus Viigimaa.
15.06.2022 Tallinn dr Margus Viigimaa. Foto: Sander Ilvest

Neljapäeval Tallinnas toimunud mehe tervise konverentsil «Miks mees sureb äkki?» rääkis professor Margus Viigimaa, et väga suur roll meeste südametervise säilitamisel on toitumisharjumustel, mis Eestis on liigselt kaldu soolase ja rasvase poole.

Viigimaa soovitas meestel järgida pigem Vahemere dieeti, mille aluseks on puu- ja juurviljad, kala ning pähklid. «Toitumisharjumused on üks põhilisi asju, mida muuta, et infarkti vältida. Meeste puhul on suureks probleemiks suur vööümbermõõt, kuna kõhuõõnesisene rasv on peamine südamehaiguste riski tõstja,» rääkis Viigimaa. «Kui tuleb grillimishooaeg, siis võtavad mehed jälle relvad välja ja lähevad lahingusse. Üldine soovitus on pigem vähendada punase liha tarbimist ja süüa kala üks-kaks korda nädalas.»

Viigimaa sõnul on Eesti meeste keskmine eluiga teatavasti lühem kui naistel. Kõige suurem erinevus on kõrgharitud naiste ja vähem haritud meeste vahel, mis on 11 aastat. See näitaja pole aga kõigis maailma riikides samasugune, mis tähendab, et väga palju on kinni inimeste elustiilis – toitumises ja liikumises.

Ta tõi näite meessoost hiirtega läbi viidud uuringust, kus paastumine parandas oluliselt katsealuste tervist ja eluiga. «Kui hiiri toideti sellega, mida nad süüa tahavad ja nii palju kui tahavad, nende tervis halvenes tuntavalt. Sarnast tulemust võib ka inimestele üle kanda – kui oma toitumist üldse mitte piirata, lisandub kehakaalule igal aastal keskmiselt 1 kg ja suurem kehakaal toob kaasa suurema haiguste riski. Kui süüa vähem, siis eluiga pikeneb ja haiguste algus lükkub edasi.»

Samuti tõi ta näite USA-s läbi viidud CALERIE uuringust, milles normaalkaalus keskealised mehed jagati kahte gruppi – 25 protsenti kaloripiiranguga grupp ja tavagrupp. «Kaks aastat mõõdukat kaloripiirangut parandas oluliselt meeste tervisenäitajaid: saavutati kaalulangus seitse kilogrammi, langes halb kolesterool, vererõhk, insuliinitundlikkus. Tervisliku toitumise korral ka põletikud vähenevad, eriti näiteks hammaste põletik on suur risk, samuti mikrobioom määrab palju meie tervist,» selgitas doktor Viigimaa.

Meeste terviseriskidest tõi professor välja veel uneapnoe, mis tõstab samuti südamehaiguste riski. Riskikohaks on ka stress. «Stress paneb rohkem sööma. See on veel üks asi, mis Vahemeremaade toitumisharjumustes on positiivset – toitu nauditakse koos sõpradega, toidu nautimiseks võetakse aega, mis võtab pinget maha. Tean, et meil on seda keeruline saavutada, aga peame selle poole püüdlema,» märkis Viigimaa.

Konverentsil esines ka tervisekassa juht Rain Laane, kelle sõnul jäävad mehed tervisetestide tegemises osas naistest maha juba 22-aastaselt, mis on suur probleem. «Kahjuks mehed viivitavad professionaalse arstiabi otsimisega ja loodavad, et tervisemure läheb ise üle. Kuid hilisemas eas osutub ravi tunduvalt kulukamaks. Näiteks 2023. aastal kulus Eestis kardiovaskulaarhaiguste raviks 284 miljonit eurot ja sellest läks meestele rohkem kui naistele,» rääkis Rain Laane. «Meeste jaoks on just emotsionaalne probleem väga suur, et ei julgeta arsti juurde minna. Minnakse siis, kui tervis on juba väga halb. Selle mure ühe lahendusena on tervisekassa saanud valmis terviseportaali, mis teeb abi otsimise loodetavasti lihtsamaks ja kus peaks varsti saama täita ennetusküsimustikke.»

Neljapäeval Olümpia hotellis toimunud mehe tervise konverentsi avas Eesti mullune aasta arst doktor Le Vallikivi. Meeste tervise teemadel võtsid sõna professor Margus Viigimaa, professor Margus Punab, doktor Mihkel Mardna, doktor Eero Merilind, doktor Anneli Raave-Sepp, suhtekorraldaja Janek Mäggi, spordibioloog Kristjan Port, olümpiavõitjad Erki Nool ja Kristina Šmigun-Vähi ning tervisekassa juht Rain Laane. Päeva modereeris Hannes Hermaküla. Konverentsi aitasid korraldada Eesti Tervise Fond, Synlab, Novartis ja Reisiekspert.

Eesti Tervise Fondi eesmärk on eesti rahva tervise areng, aktiivse eluea pikenemine, tervislike eluviiside propageerimine ning terviseteabe jagamine. Fond on aidanud korraldada erinevaid ettevõtmisi nagu aasta arsti valimine, mehe tervise konverents, südamekuu ja liikumiskuu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles