Prantsuse teadlased avastasid, mis tõstab naiste ajukasvajate tõenäosust

PM Tervis
Copy
Beebipillid kasvatavad mäekõrguselt naiste ajukasvajate tekke tõenäosust.
Beebipillid kasvatavad mäekõrguselt naiste ajukasvajate tekke tõenäosust. Foto: Unsplash/NCI

Vastavalt hiljutisele uuringule on teatud rasestumisvastaste hormoonide võtmine aasta või kauem seotud suurenenud riskiga ajukasvajate tekkeks, selliste, mis nõuavad kirurgilist eemaldamist. 

Progestogeenid on sünteetilised hormoonravimid, mis jäljendavad naise loomulikku suguhormooni, progesterooni. Neid kasutatakse enim hormonaalsetes rasestumisvastastes  vahendites ja menopausijärgses hormoonravis, kas üksi või koos östrogeenidega, teise suguhormoonide rühmaga, kuid neid saab kasutada ka selliste seisundite, nagu endometrioosi ja polütsüstiliste munasarjade sündroomi raviks. 

Prantsuse teadlaste hiljuti avaldatud uuring on esimene, mis seostab teatud progestogeenide lihasesiseste süstide pikendatud kasutamist suurenenud riskiga ühele ajukasvajale – intrakraniaalsele meningioomile – mis moodustavad 40 protsenti kesknärvisüsteemi esmastest kasvajajuhtumitest. Kuigi healoomuline, võib kasvaja, mis tekib aju ja seljaaju ümbritsevatest membraanidest, suruda neile struktuuridele, nõudes kirurgilist eemaldamist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles