Selle vähi levimus kasvab teadlaste sõnul kaks korda

PM Tervis
Copy
Urineerimisvaevuste tekkel ning süvenemisel tasub konsulteerida arstiga.
Urineerimisvaevuste tekkel ning süvenemisel tasub konsulteerida arstiga. Foto: Shutterstock

Maailmas tõuseb igal aastal diagnoositavate eesnäärmevähi juhtumite arv aastaks 2040 kaks korda ja suremus suureneb 85 protsendi võrra ehk 700 000 inimeseni aastas. Sellise morni prognoosi edastasid eksperdid mainekas meditsiiniajakirjas The Lancet.

Ajakirja toimetajad palusid pead kokku panna 40 vähieksperdil. Lisaks probleemi ulatuse kirjeldamisele – prognooside kohaselt kasvab kogu maailmas iga-aastaste juhtude arv praeguselt 1,4 miljonilt 2,9 miljonile vaid 16 aastaga – tuuakse Lanceti aruandes esile nii etnilised kui ka geograafilised erinevused eesnäärmevähi üldises koormuses. Peamiselt kasvab ekspertide hinnangul suremus madala ja keskmise elatustasemega riikides.

Lääna-Aafrika päritolu meestel on kaks korda suurem tõenäosus eesnäärmevähi tõttu surra, nentis dr Brandon Mahal, Miami ülikooli Milleri meditsiinikooli Sylvesteri vähikeskuse onkoloog ja epidemioloog ajakirjas Medical Xpress. Ta uurib haigusriskide erinevusi populatsioonides. Tema teadustöö on näidanud, et eesnäärmevähi tagajärgede rassilisi ja etnilisi erinevusi ei saa seletada ainult geneetiliste erinevustega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles