Too oma menüüsse need seemned, mille tarbimine hoiab südame tervena

PM Tervis
Copy
Kinoa salat.
Kinoa salat. Foto: Shutterstock

Kinoas leidub heas koguses kiudaineid, mis toetab südame tervist. Kiudained viivad kehast välja üle liigset kolesterooli, mis aitab alandada kõrget kolesteroolitaset. Piisav kiudainete söömine on seotud südamehaiguste riski vähenemisega ja aitab alandada vererõhku, kirjutab toitumisnõustaja Katri Merisalu Rimi toidublogis

Mineraalidest leidub 100 grammis keedetud kinoas järgmisi südame tervisele tähtsaid komponente: raud, magneesium, fosfor, mangaan, tsink, vask, kaalium, kaltsium. Magneesium aitab reguleerida lihaste ja närvide, sealhulgas südamelihase funktsiooni. Samuti aitab see kontrollida vererõhku, mis on oluline südame tervise jaoks. Piisav magneesiumi tarbimine on seotud madalama riskiga haigestuda II tüübi diabeeti ja südame veresoonkonna haigustesse. Kaaliumi piisav tarbimine võib vähendada insuldi ja südamehaiguste riski, sest mängib olulist rolli tervisliku vererõhu taseme säilitamisel. Fosforit vajab keha, et reguleerida lihaste tööd ja kaltsiumi, et reguleerida vererõhku ja kolesterooli. Vask aitab hoida veresoonte tervist ja toimib kehas ka kui antioksüdant, mis vähendab rakkude ja kudede kahjustusi.

Kinoa on tähelepanuvääriv oma aminohapete sisalduse tõttu, sest selle taime seemned sisaldavad kõiki üheksa asendamatut aminohapet. Neid meie keha ise ei oska sünteesida ja seetõttu on oluline need kätte saada toidust mida sööme. Selline aminohapete profiil teeb kinoast ideaalse taimse valgu allika ja sobib seega hästi regulaarseks toiduks taimetoitlastele, veganitele ja kõikidele neile kes soovivad loomsete saaduste hulka enda toidumenüüs vähendada. Olgu selleks siis tervislikud põhjused või soov jätkusuutlikumat eluviisi viljeleda. Kõrge taimse valgu sisaldusega toitumine on seostatud väiksema südame veresoonkonna haiguste riskiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles