Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

Teadlased avaldavad lihtsa viisi vererõhu alandamiseks

Copy
Puder on kiudainerikas.
Puder on kiudainerikas. Foto: Shutterstock

Kõrge vererõhk ehk hüpertensioon põhjustab 19 protsenti surmajuhtumitest maailmas. Monashi ülikooli teadlaste juhitud rahvusvahelises ülevaates rõhutavad bioloogid toidust saadavate kiudainete keskset rolli kõrge vererõhu alandamisel ja südame-veresoonkonna haiguste riski vähendamisel. Nad kutsuvad üles lisama kiudaineid hüpertensiooni haldamise kliinilistesse juhistesse.

Ülevaade heidab valgust kiudainete sageli tähelepanuta jäetud tähtsusele vererõhu reguleerimisel, vahendab Monashi ülikool.

«Hoolimata paljudest juhistest, mis soovitavad elustiili muutmist hüpertensiooni esmavaliku ravina, on konkreetsed soovitused kiudainete tarbimise kohta puudunud,» ütles uuringu peamine autor dotsent Francine Marques Monashi ülikooli bioloogiateaduste koolist.

Märksõnad

Tagasi üles