Kas või või margariin – kumb on tervislikum?

Jaana Otsa
, ajakirjanik
Copy
Võis on 150 erinevat rasvhapet, mis reguleerivad ainevahetust ja on asendamatud. Margariinis leidub taimseid transrasvu, mis vähendavad veres kolesterooli ladestumist takistavate ainete taset.
Võis on 150 erinevat rasvhapet, mis reguleerivad ainevahetust ja on asendamatud. Margariinis leidub taimseid transrasvu, mis vähendavad veres kolesterooli ladestumist takistavate ainete taset. Foto: Shutterstock

Võrdlus, kumb on tervislikum, kas või või margariin, hõlmab mitut aspekti, alates rasvasisaldusest ja toidu töötlemise tasemest kuni üldiste toitumisharjumuste mõjust tervisele. 

Ajalooliselt on olnud või Inglise dieedis sajandeid enne margariini leiutamist, kuid siiski on margariini tarbimine keskajal tõusnud, osaliselt tänu veendumusele, et kõik rasvad on ebatervislikud.

Kuigi on leitud, et küllastunud rasvad võivad suurendada südamehaiguste riski, on mõned uuringud näidanud, et polüküllastumata rasvad võivad olla hoopiski tervislikumad. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles