Kui palju valuvaigistit on liiga palju?

BENU Apteek
Copy
Tavalised valuvaigistid mõjuvad enamasti ägedale traumaatilisele valule.
Tavalised valuvaigistid mõjuvad enamasti ägedale traumaatilisele valule. Foto: Shutterstock

Valuvaigisti pakub küll kiiret ja tõhusat leevendust tekkinud valule, kuid siiski tuleb selle tarvitamisse suhtuda terve mõistusega, kuna vastasel juhul tuleb hiljem tegeleda komplikatsioonidega. Kas valuvaigisti võib tekitada sõltuvust ning milliseid vigu tuleks valuvaigistit võttes vältida, selgitab BENU apteegi proviisor Marget Raukas.

Raukase sõnul jagunevad valuvaigistid laias laastus kaheks. «Mittenarkootilisi (paratsetamool, aspiriin, ibuprofeen, ketoprofeen, diklofenak, naprokseen) valuvaigisteid, mis ei põhjusta ravimisõltuvust, saab osta käsimüügist ja retseptiga. Seevastu narkootilised valuravimid ehk opiaadid (kodeiin, tramadool, oksükontiin, fentanüül, morfiin) on rangelt vaid retseptiravimid, välja arvatud kodeiiniga paratsetamooli kombinatsioon, mis on registreeritud nii käsimüügi kui reteseptiravimina ja erineb neis sisalduva kodeiini poolest,» selgitas ta.

Kui mittenarkootilised valuvaigistid leevendavad näiteks peavalu, on opiaatidel teistsugune ülesanne. «Opiaate kasutatakse mõõduka ja tugeva ning kroonilise valu puhul kindla raviskeemi järgi vähiravis, operatsioonide järel, liigese- ja lihasevalude ning raskemate traumade korral,» rääkis Raukas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles